REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Keçeci bilgi verdi, uyardı

DSO Başkanı Keçeci bilgi verdi, uyardı

Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclisi yılın son toplantısını gerçekleştirdi. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Kredi Garanti Fonu kaynakları hakkında bilgiler verdi, Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne dikkat çekti. Keçeci, belge kontrollerinin 1 Ocak’tan itibarın başlayacağını hatırlatarak, “Belgesiz çalıştırılan her işçi için her ay 500 TL ceza uygulanacak” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Aralık 2016 Cuma, 10:05

Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda söz alan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Krude Garanti Fonu’nun (KGF) yeniden yapılandırıldığını belirterek, getirilen yenilikleri anlattı.

Keçeci, “Hazine Destekli Kefalet Programı süresi 2017’den 2020 yılı sonuna kadar uzatıldı. Daha önce 15 milyar lira olan KGF tarafından verilecek hazine destekli kefaletlerin toplam tutarı 20 milyar liraya yükseltildi. KOBİ’lerin kefalet üst limiti, 1,5-2,5 milyon liradan 3 milyon dolara çıkarıldı. Destekten yararlanıcı tanımına ‘KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler’ de eklendi. Tanım dışında kalan diğer işletmelerin kefalet üst limiti de 50 milyon dolar olarak belirlendi” dedi.

VERGİ VE SGK BORCU OLANLAR DA YARARLANABİLECEK
Bankacılık sistemini daha fazla işin içine katarak, bankaların desteğini alan bir yapı oluşturulduğuna dikkat çeken Keçeci, “Kredi onay komiteleri kaldırılacak, tahsis işlemleri reyting ve portföy garanti sistemleriyle sonuçlandırılacak. Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borcu olanlar daha önce sistemden yararlanamıyordu, ancak yeni düzenlemeyle onlar da yararlanabilecek. Borcun, kurum tarafından hazine desteğiyle kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20’sini aşmaması şartıyla ve öncelikli olarak ödenmesi halinde, vergi ve SGK borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilecek” diye konuştu.

İhracatın finansmanının, Türk ekonomisi için çok önemli olduğunu anlatan Keçeci, “Eximbank’a yüzde 100 teminat vererek ihracatçı KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırılacak. Banka aracılığıyla kullanılacak Eximbank kredilerinde ise mevcutta yüzde 75 olan kefalet limiti, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçı yararlanıcılar için yüzde 85 olarak uygulanacak” dedi.

BELGESİZ ÇALIŞANLARA 500 TL CEZA
Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) zorunluluğunun önemini de anlatan Keçeci, “5544 sayılı MYK kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıfında yer alan 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. İş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana her bir ay için 500 lira idari para cezası kesilecek. 40 meslek için denetimler, 1 Ocak 2017’den itibaren başlıyor. Mesleki yeterlilik belgesi sınavları ile ilgili Denizli Sanayi Odası başvuruları kabul ediyor. Eğer siz de mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu olan 40 meslekten herhangi birinde eleman istihdam ediyorsanız, odamıza mutlaka başvurun” diye konuştu.

DSO meclis toplantısına konuk olarak katılan Yeminli Mali Müşavir İzzet Özer de, yılsonu işlemlerini anlattı, mevzuat değişiklikleri hakkında bilgiler verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı