REKLAMI GEÇ

Denizli SMMMO’da gergin kongre

Denizli SMMMO’da gergin kongre

Denizli SMMMO’sının 22’nci olağan genel kurulunun ilk günü gergin tartışmalarla geçti. Beş başkan adayı bulunan kongrede hedefteki isim 20 yıldır odanın başkanı olan Necdet Yılmaz’dı. Yılmaz eleştirilere aynı sertlikte yanıt verdi. İşte detaylar…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Mayıs 2016 Cumartesi, 18:30

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda 20 yıldır başkanlık görevini üstlenen Necdet Yılmaz’ın yasa gereği aday olmadığı kongre 5 liste, bir bağımsız yönetim kurulu adayı iki de bağımsız TÜRMOB delegesi adayının varlığı ile başladı.

Halk Eğitim Merkezi’ndeki genel kurula üyeler yoğun ilgi gösterdi. 1145 üyenin büyük çoğunluğu kongrenin ilk gününde salonda yerini aldı. Kongrenin açılışı ile birlikte başlayan gerginlik zaman zaman tırmanarak adayların konuşma yapmalarına kadar sürdü.

salon_para_ic

İŞTE HİMMET YAVAŞ’IN LİSTESİ
Kongreye Himmet Yavaş’ın başkan adaylığında giren Denizli Birlik ve Dayanışma Grubu’nun yönetim kurulu listesinde Himmet Yavaş, Rıza Altın, Mehmet Sarıgöl, Aykut Yıldırım, Bülent Tezcan, Şenay Gezgiç ve Bülent Açıkgöz isimleri yer aldı.

İŞTE ALİ OSMAN HORZUM’UN LİSTESİ
Kongreye Ali Osman Horzum’un başkan adaylığında giren Bağımsız Meslek Grubu’nun yönetim kurulu listesinde Ali Osman Horzum, Mustafa Çakmak, Emin Tekin, Yeşim Buhurcu, Yüksel Yaprak, Mahmut Biçer ve Abdurrahman Altınok isimleri yer aldı.

İŞTE NECDET BARDAN’IN LİSTESİ
Kongreye Necdet Bardan’ın başkan adaylığında giren Katılımcı Demokrat Şeffaf Yönetim İçin Birlik Dayanışma Grubu yönetim kurulu listesinde Necdet Bardan, M. Yahya Karakılınç, Yıldırım Şimşek, Gülay Karasu, Hüsamettin Bozdağ ve Gülay Karslı isimleri yer aldı.

İŞTE HAKAN ŞİRİN’İN LİSTESİ
Kongreye Hakan Şirin’in başkan adaylığında giren Meslekte Birlik Grubu’nun yönetim kurulu listesinde Hakan Şirin, Ersoy Yılmaz, Şenol İnci, Mehtap Can, Mehmet Türk, Yüksel Sürücüoğlu ve Bayram Otaklı isimleri yer aldı.

İŞTE HASAN AKGÜN’ÜN LİSTESİ
Kongreye Hasan Akgün’ün başkan adaylığında giren Meslekte Erdem Grubu’nun yönetim kurulu listesinde Hasan Akgün, Selim Suat Tiyekli, Özlem Savi, Ercan Arslan, Nezahat Kavas, Yasemin Uçun ve Alper Cemal Ekiz isimleri yer aldı.

İŞTE BAĞIMSIZ ADAYLAR
Odada Emine Kayalıoğlu bağımsız yönetim kurulu üyesi adayı olurken, Ali İhsan Yaylacı ve Hakan Say da bağımsız olarak TÜRMOB delegeliği adaylığında bulundu.
Denizli Serbest Muhasebeci ve Maşi Müşavirler Odası’nda yeni yönetimi belirleyecek oylama yarın oda binasında gerçekleşecek. Üyeler 7 kişilik yönetim kurulu ile üçer kişilik disiplin ve denetleme kurullarını yedekleri ile birlikte seçecek. Üyeler ayrıca 18 kişilik TÜRMOB delegelerini de belirleyecek.

İLK KAPIŞMA DİVAN OLUŞUMUNDA
Genel kuruldaki ilk görüş ayrılığı divan oluşumunda ortaya çıktı. Başkan adayları Ali Osman Horzum, Necdet Bardan, Hakan Şirin ve Hasan Akçay önerge vererek divan başkanlığına Ramazan Kırcalı’yı önerdi. Yapılan oylama sonunda genel kurul divanına Kırcalı ile birlikte Meral Er, Mahir Altuğ, Hüseyin Kandemir ve Makbule Can getirildi. Öngreye katılmayan Himmet Yavaş divan için isim önermedi. Kongrenin açılışını yapan oda yönetim kurulu üyesi Aykut Yıldırım divan konusunda tüm gruplara davet gönderdiklerini cuma günü toplantı saati belirlediklerini fakat katılım olmadığını bir gün sonra ise dört grup üyelerinin kendi aralarında divan başkanlığı konusunda görüştüklerini belirterek, “Biz Denizli Birlik ve Dayanışma Grubu olarak onaylamıyoruz” dedi.

divan_ic

GÜNDEMİN SIRALAMASI DEĞİŞTİ
Divanın başlatığı kongrede ilk önergeler gündem sıralamasının değişmesi yönünde oldu. Önergede görüşmelerin beşinci maddesinde yer alan ruhsat dağıtım töreninin en sona alınmasına karar verilirken yönetim kurulu başkan adaylarının dışındaki konuşmacıların konuşma süreleri beş dakika ile sınırlandırıldı. Divana daha sonra verilen önergelerle ise yönetim kurulu ve tahmini bütçe raporlarının okunmadan onaylanması oylandı ve üyelerin oy  çokluğu ile bu karar alındı. Oda yönetimi üyelerine salon girişinde tüm raporları kitaplaştırımış olarak dağıttı.

nicdet_ic

BAŞKAN YILMAZ TEPKİ GÖSTERDİ
Oda Başkanı Necdet yılmaz önergelerle değiştirilen bazı gündem maddelerine ilişkin eleştirilerde bulundu. Özellikle konuşmaların beş dakika ile sınırlandırılmasına, “26 yıllık protokol geleneğimiz bozuldu” diyen Yılmaz giderayak odadaki tüm grupları birleştirmeye çalıştığını ve yapılabilecek en büyük iyiliğin bu olduğunu söyledi.

Odanın gruplarö bölünmesinden duyduğu rahatsızlığı söyleyen Yılmaz “Biz akademiz bir camia olmalıyız” dedi. Salondaki bazı üyelerin öc alma duygusu ile hareket ettiğinin de altını çizen Yılmaz konuşmaların beş dakika ile sınırlandırılmasına olan tepkisini de “Bu oylamada başkanın açılış konuşmasına ilişkin bir süre kısıtlaması yok. İstersem burada üç saat konuşurum” diyerek tepki gösterdi. İki kez kürsüye gelen Yılmaz ilk konuşmasında 1 saat 15 dakika ikinci konuşmasında ise 15 dakika kürsüde kaldı.

Oda hesaplarına ilişkin son günlerde artan söylemlere de vurgu yapan Yılmaz, “Bu onu çok konuşuluyor. İsterseniz bir hesap komisyonu kurun. Odanın iktisadi işletmesine ilişkin inceleme yapın” dedi. “Odayı kimseye yemlik ettirmedik” diyen Yılmaz, “Kimseye avantadan para yedirmedik. Protokollere para harcamadık. Bizim protokolümüz üyelerimizdir” diye konuştu.

kura_ic

ADAYLARIN KONUŞMA SIRASI KURA İLE BELİRLENDİ
Genel kurulda Necdet Yılmaz’ın konuşmasının ardından kurul raporlarının okunup ibrasına sıra geldi. Yönetim kurulu raporu ve tahmini bütçe okunmadan oylanırken üyeler bu raparlar üzerine söz aldı. Yaklaşık 12 üyenin raparlar üzerine söz alması sınırla zamanı daha da azalttı. Beşer dakika ile sınırlanan konuşmalarda süre sınırına riayet edilmeyince kongre daha da uzadı. Başkan Necdet Yılmaz’a yönelik eleştiriler ortamın gerginliğini artırdı. Yılmaz da bu eleştirilere kürsüye ikinci kez çıkarak cevap verdi. Yılmaz aday konuşmaları sırasında da divandan söz istedi. Uzun süre alan konuşmalardan sonra adaylar için yeterli zaman kalmadı. Bu nedenle divan önce adayların konuşmalarını 7 dakika ile sınırlandırdı ardından bu süreyi 10 dakikaya çıkardı. Adayların konuşma sıraları ise kura çekimi ile belirlendi.

 “HİMMET’İN UĞURU BU”
Denizli Birlik ve Dayanışma Grubu başkan adayı Himmet Yavaş kürsüye ilk çıkan isim oldu. Salondaki kalabalığı işaret eden Yavaş, “İşte Himmet’in uğuru bu. Katılım bundan sonraki kongrelerimizde de yoğun olacak” dedi.

Meslek mensupları önünde ciddi bir sürecin olduğunu hatırlatan Yavaş, “Kendi ekibimle birlikte başrağı bir adım daha öteye taşıyacağıma inanıyorum. Birlik ve Dayanışma bir hizmet ordusudur. İlkelerimiz var. Bu ilkelere bağlı olarak sorumluluklarımızın bilincinde hareket edeceğiz. Ben değil biz diyebilmek, odamızı güçlendirmek için hep beraber karar alabilmek için Birlik ve Dayanışma’da buluşalım” dedi.

AKGÜN SERT KONUŞTU
Konuşması müdahalelerle kesilen Meslekte Erdem Grubu başkan adayı Hasan Akgün sert sözlerle hem mevcut yönetimi hem de aday isimleri hedefine oturttu. Akgün yaptığı konuşmada, “Biz sahada yönetimden, çözüm odaklı olmaktan yanayız. En büyük eksiğimiz olan ara eleman sıkıntısını gidermek için proje ürettik. Yönetim anlaşını artık değiştireceğiz.  Odamız gerçek anlamda bir eğitim yuvasına dönüştürelecek” dedi.

Odanın resmi törenlere davet edilmeyişini de eleştiren Akgün “Siz çağırılmadınız” diyerek yönetimi suçladı ve odanın saygınlığının artırılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine karşılıklı sataşmalar yaşandı. Akgün sözlerini sertleştirerek şöyle sürdürdü; “Diğer adayların aile hayatlarını sorgulayıp bunu seçim malzemesi yapmayı doğru bulmuyorum. Odamızın geleceği bu kişilere emanet edilemez. Koltuğu görünce birden çark edip ‘en büyük başkan bizim başkan’ diyenlerle de sorunlarımızı çözemeyiz. Zaman, Meslekte Erdem zamanıdır” dedi.

ŞİRİN: BELGELERLE KONUŞUYORUZ
Meslekte Birlik Grubu başkan adayı Hakan Şirin ise konuşması ile önce salonu sakinleştirirken ardından sözleri ile gerginliğin yeniden tırmanmasını sağladı. Şirin 2013’te yönetim kurulu üyesi olarak seçildiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Bugün çok daha iyisini yapmak için tam yetki istiyoruz. 2019’a kadar planımızı belirledik. Artık geriye bakmaya lüzum yok. Bizim 13 adet süreli projemiz var. Süre vermek her babayiğitin harcı değil. Bağımlı çalışan meslektaşlarımızın sorunları ve çözümleri için bir çalıştay planlıyoruz” dedi.

hazirun_ic

Tahsilat ve haksız rekabet konularındaki problemlere ilişkin de bir değerlendirmede bulunan Şirin, “Bunlar bir sonuçtur. Biz sorunun kaynağına ineceğiz ve çözeceğiz. Meslek sahasını genişletmeye yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi. Görevde olduğu süre boyunca yaptığı girişimlerden de söz eden Şirin, meslek sorunlarını TBMM’ye taşıdığını söyleyerek Mehmet Yüksel’e ait soru önergesini gösterdi. “Biz belge ile konuşuyoruz” diyen şirin “Özgüvenimiz tam, kadrolarımız hazır. Tam yetki istiyoruz” diye konuştu.

Oda yönetimindeyken harcamalara ilişkin yazılı olarak bilgi sahibi olmak istediğini ilettiğini fakat karşılık alamadığını belgeleri ile gösteren Şirin, “Yasal olarak Maliye Bakanlığı’na şikayet ederek harcamaları görebilirdik. Odamızın saygınlığına gölge düşürmek istemedik” dedi.

HORZUM, YILMAZ’I ALKIŞLATTI AMA…
Bağımsız Meslek Grubu başkan adayı Ali Osman Horzum ise konuşmasına Başkan Necdet Yılmaz’ı alkışlatarak başladı. Horzum, “Odamız 1990’da kuruldu. Ondan önce 1985 yılından itibaren dernek çatısı altındaydı. O dönemin gönüllü meslektaşı Necdet Yılmaz için herkesten alkış istiyorum” dedi.

Bu sırada salondan sınırlı sayıda alkış geldi. Horzum daha sonra “1990 ve 1996 yılları arasında yönetim kurulu üyesi olarak çalışan Necdet Yılmaz için de bir alkış istiyorum” dedi. Bu kez salonda alkışların sayısı daha da arttı. Ardından “1996 -2016 yılları arasında 20 yıldır odanın başkanlığını yapan Necdet Yılmaz için bir kez daha alkış istiyorum” dedi ve bu kez salondan yükselen alkış daha da yükseldi. Son olarak “Bir grubun arkasında durup odayı 2019’a kadar yönetmeye çalışan Necdet Yılmaz için bir alkış daha istiyorum” diyen Horzum’un bu sözlerine salonun büyük bölümü alkışları ile destek verdi.

Horzum konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mali müşavirler sıradan insanlar değildir. Başkan konuşmasında ‘tek adamlığa hayır’ dedi. Aynen katılıyorum. Biz de tek adamlığa hayır diyoruz. Siz bırakmayı bilmezseniz biz karşınıza çıkarız. Biz bu yönetim anlayışına karşıyız. Tek adamlığa karşıyız. dün de karşıydık, bugün de karşıyız yarın da karşı olacağız” dedi.

Oda hesaplarına ilişkin de açıklamada bulunan Horzum, “Hesapları görelim dedik. Göstermediler” dedi. Bu sırada salondan gelen sataşmalara yanıt veren Horzum, “Sevgili meslektaşım bunu sizin için istedik” diye yanıt verdi.

Horzum konuşmasına şöyle devam etti, “Ortak akıl birlikte yönetim diyoruz. Şundan emin olun biz bu makamı siyaset için basamak yapmayacağız. Üyelerimiz birbirilerini tanımıyorlar. Bir sosyal tesis projemiz var. Bir sosyal tesisimiz olsa kötü mü olur? Meslektaşlarımızı ayrıştırmak değil birleştirmek istiyoruz. Bu oda bir grubun odası değil herkesin odasıdır. Ruhsatı aldığımız gün bir çizgimiz vardı şimdi de aynı çizgideyiz. 4 kişilik icra kurulu değil 7 kişilik yönetim kurulu istiyoruz” diye konuştu.

imzabardan_ic

BARDAN İMZASINI GÖSTERDİ
Katılımcı Demokrat Şeffaf Bir Yönetim İçin Birlik ve Dayanışma Grubu başkan adayı Necdet Bardan ise kürsüye son çıkan isim oldu. Bardan divan başkanlığındaki değişime değinerek başladığı konuşmasında, “26 yıl sonra divanı Denizlili bir meslektaşım yönetiyor. Herkese teşekkür ediyorum” dedi. Bardan genel kurulu tarihi bir genel kurul olarak nitelendirerek, “Bu genel kurul değişime olanak sağladığı için tarihi bir genel kuruldur. Artık hizmet sınırları açılacak. Grubun değil mesleğin genel kurulu olacak.  Çözüm bekleyen sıkıntılarımız var. Grubumuz kendi içinde değil, tek adamla değil sizlerle birlikte bu sorunları çözecek. 26 yıl sonra sıra bize geldi. Necdet Yılmaz’ın benim üzerimde çok emeği var. Keşke benim onursal başkanım olsaydı” dedi.

Adaylık sürecini de anlatan Bardan “Grup olarak önce bir eğilim yoklaması yapıldı. Daha sonra sandık koyalım denildi. Sandıktan kim aday çıkarsa çıksın herkes namus ve şerefi üzerine arkasında duracağına, onunla çalışacağına söz verdi, imza altına aldı. Koordinasyon Kurulu’nun önüne sandık konuldu. Bu kurulun üyelerini başkan belirledi. Seçilen ben oldum. İmzalarının arkasında durmayanlar şimdi meslektaşlarının arkasında nasıl duracaklar” diye konuştu.

disiplin_ic

Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda toplam 1145 üye yarın oda hizmet binasında sandık başına giderek adayları oylayacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı