REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Keçeci, nitelikli insan sıkıntısına dikkat çekti

DSO Başkanı Keçeci, nitelikli insan sıkıntısına dikkat çekti

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, tekstil sektöründe nitelikli insan kaynağı konusundaki sıkıntıların her geçen gün artarak büyüdüğünü söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Kasım 2018 Perşembe, 12:11

Tekstil sektöründe her geçen gün nitelikli insan kaynağı konusunda yaşanan sıkıntılar, katlanarak büyüyor. Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, konu hakkında tespitlerde bulunarak, çözüm yolları konusunda alternatif çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Keçeci, Türkiye’de Tekstil Mühendisliği’nin en zor döneminin yaşandığına vurgu yaptı.

Türkiye’de tekstil sektörünün, istihdamın yüzde 7’sini oluşturduğunu ve 918 bin 174 kişinin bu sektörden geçimini sağladığını belirten DSO Başkanı Müjdat Keçeci, tekstil ve hazır giyim sektörünün ürettiği doğrudan, dolaylı ve uyarılmış brüt katma değer ile ülkenin en önemli sektörü ve en kritik, en canlı, en fazla katma değer üreten iş ve yatırım alanlarından biri olduğunu belirtti.

Tekstil üretiminin de diğer üretim dallarında olduğu gibi, moda-marka yaratan, Ar-Ge’ye açık, daha fazla değer üreten sektör olması yönünde hayli uğraşı verildiğini söyleyen Keçeci, “Bu konuda Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sivil Toplum Örgütleri önemli proje ve çalışmaları, ciddi miktarda bütçeler ayırarak gerçekleştiriyor. Türkiye içinde ve dışında efektif moda ve tasarım merkezleri oluşturuluyor. Bu merkezlerde önemli defileler, şovlar, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri yapılıyor” dedi.

Tüm yapılan bu çalışmaların daha farklı tekstil ürünü üretebilmek ve tekstilde daha çok değer yaratabilmek amacı güttüğünü de dile getiren DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “ İnsanımızı bu konuda daha iyi yetiştirebilmek ve bu maksadımızı gerçekleştirecek yetkinliklere ve yeterliliklere sahip olmasını sağlamak en önemli kriterimizdir. Bunun için ülkemizde meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve özellikle de üniversitelerde tekstil bölümleri açılmış ve insanımızı bu konuda eğitmek için hazır beklemektedirler. Şurası bir gerçek ki, günümüzde meslek okullarında tekstil bölümlerine öğrenci bulmak ve tekstil bölümlerinden öğrenci yetiştirmek artık neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bir diğer taraftan üniversitelerimizdeki tekstil fakültelerinin durumu ise insanın içini acıtır derecede dramatik bir haldedir” diye konuştu.

Tekstil sektöründe arzu ettiğimiz teknolojiyi yaratacak, modayı takip edecek, yeni ürünler tasarlayacak ve üretecek insanların öncelikle eğitimli ve mühendis olması gerektiğinin de altını çizen Keçeci, “ Bugün üniversitelerimiz, bu sene gerçekleşen üniversite sınavları ve yerleştirmeler neticesinde, tekstil bölümlerine öğrenci bulamamaktan dolayı ne yapacaklarını düşünmektedirler. Üniversitelerimizin tekstil fakülteleri, bünyesindeki öğretim görevlileri, çalışanları ve tüm personeliyle eğitim vermek için adeta öğrenci bekler duruma gelmişlerdir. Bu durum gerçekten vahimdir. Nedenlerini mutlaka iyi analiz ederek bulmak gerekir. Neden gençlerimiz ülkemizin en önemli sektöründe mühendis olmak için bu fakültelere ve bölümlere müracaat etmiyorlar ? Ya da üniversitelerimiz neden bu bölümlerine öğrenci bulamıyorlar?” diye sordu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı