REKLAMI GEÇ

“KADINLARIMIZI EVE DEĞİL HAYATA BAĞLAYALIM”

“KADINLARIMIZI EVE DEĞİL HAYATA BAĞLAYALIM”

Türkiye genelinde işsiz sayısı 2014 yılı Kasım döneminde 3 milyon 96 bin kişi oldu. İşsizlik oranı Ocak 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi buldu. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, erkek istihdamının azalmasına rağmen kadın istihdamının artmasının teselli verici olduğunu belirtti. Kadın çalışma hayatında köklü değişiklikler getirecek olan yasal düzenlemenin kadın istihdamını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Keçeci, “Bu yasa kapsamında biraz daha kadınların iş dünyasında kalıcılığını sağlayıcı tasarrufların da göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Şubat 2015 Salı, 15:35

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 10,7 oldu. 15-24 yaş grubunu içeren gençlerde yüzde 19,9’u bulan oran erkeklerde yüzde 18,1’i, kadınlarda yüzde 23,2’ye dayandı.

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, son istihdam verilerinin üzücü olduğunu belirterek, “Kadınlarda Ekim ayında yüzde 24,8 olan işsizlik oranı, Kasım ayında yüzde 23,2’ye düşerken; erkeklerde ise aynı dönemde yüzde 16,9’dan yüzde 18,1’e yükseldi. Farklı bir açıdan baktığımızda burada olumlu olarak görebileceğimiz tek nokta, tek avuntumuz Kasım ayında kadın istihdamında artışın yaşanmasıdır” dedi.

KADIN GENÇLERDE İŞSİZLİK ORANI %25
Türkiye’de üniversite bitirmiş kadınların, tüm kadınlara göre işe katılma oranının yüzde 70 olduğunu belirten Keçeci, “Biz de bu konuda eğitimin kadınlarda işe katılma oranlarını inanılmaz derecede yükselttiğini biliyoruz. O nedenle kadınlarda işe katılım olması için her şeyden önce kültür düzeyimizi yükseltmemiz lazım. Diğer taraftan genç işsizlerimizin durumu beni oldukça yakından ilgilendirmekle birlikte belki de bu yüzden oldukça üzüyor. Bugün genç işsizlerimizin oranı %20’ ye dayandı. Son 1 yılda yüzde 2’lik bir artış yaşandı. Bu oranlar bizim 2008 krizi sonrası gördüğümüz oranlara çok yakın. Umuyoruz o zaman olduğu gibi bu oranlar %25’lere doğru bir artış göstermez. Ancak özellikle 15-24 yaş arası kadın işsizlerdeki artış eğilimi bizi oldukça düşündürüyor. Genç işsizliğinin sebeplerininbaşında, bu genç işsizler iş talebinde bulunduklarında onlara karşılık verebilecek kapasiteli işlerimizin söz konusu olmamasıdır. Son zamanlarda yatırımların durduğu ve ülkede özellikle bir duraksamanın başladığı, herkesin işlerini rölantiyealdı bir ortamda yaşıyoruz. İşverenler istihdam kapasitelerini artırmayı düşünmedikçe, düşünemedikçe bundan en çok zarar gören kesim tabii ki iş arayan gençlerimiz oluyor. Bizim için en önemli hazine gençlerimizdir. Gençlerimizin bu konuda işe katılımlarıdır. Gençlerimizin ülke ekonomisine değer katmalarını sağlamamız en önemli önceliğimizdir” dedi.

Kadın istihdamı konusuna da değinen Keçeci, “Kadın işçiler konusunda bir noktaya değinmek isterim. Özellikle Denizli Türkiye’nin en çok kadın işçi çalıştıran bölgesidir. Siyasi iktidarın çıkarmakta olduğu bir yasa var ve bu yasada kadın istihdamını cazip olmaktan uzaklaştıran maddeler var. Sanayi Odası olarak biz bu konuda uyarıda bulunduk. Özellikle yetkin işgücü olan kadınlarımızın doğum sonrasında uzun süre işten uzak kalması işverenleri düşündürecektir. Sonuç olarak kadınlar, daha az nitelik gerektiren konumlarda çalıştırılacaklardır. Bu yasa kapsamında biraz daha kadınların iş dünyasında kalıcılığını sağlayıcı tasarrufların da göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı