REKLAMI GEÇ

Keçeci: “Enerji maliyetleri sanayiciye 2. darbe”

Keçeci: “Enerji maliyetleri sanayiciye 2. darbe”

Geçen hafta asgari ücretle ilgili açıklama yaparak sanayicinin maliyet artışı altında ezildiğini dile getiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, bu kez de enerji maliyetlerde yaşanan artışı eleştirdi. İşçi maliyetlerinde son 3 yılda yaşanan %59’luk maliyet artışının üstüne enerji maliyetlerindeki artışı sanayiciye 2. darbe olarak niteleyen Keçeci, teşviklerin bir an önce açıklanmasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ocak 2018 Pazartesi, 10:10

Sanayicinin bütçesindeki en önemli iki maliyetin istihdam ve enerji olduğunu dile getiren Keçeci, “Yeni yılın ilk günlerine BOTAŞ’ın doğalgaz zammıyla merhaba dedik. 300 bin metreküpün üzerinde doğalgaz kullanımı olan sanayicilere uygulanan fiyat yüzde 13.61 artırılırken elektrik santrallerinin kullandığı doğalgazın fiyatı da bir önceki ay yapılan %8’lik zam sonrası yapılan %4.76’lık zamla %13 seviyesinde artırıldı. Bu demektir ki sanayide kullandığımız elektriğin maliyeti de yakın zamanda artacak. İşçi ve enerji maliyetleri üst üste koyulduğunda 2018’de sanayicinin omuzlarındaki yük neredeyse %25 oranında artacak gibi görünüyor. Sanayicinin maliyeti bu seviyelerde artırılırken biz sanayiciler olarak ürünlerimize o kadar zam yapamıyoruz ne yazık ki” dedi.

Karlılık oranlarının son dönemde düştüğünü, özellikle iç piyasada ödeme vadelerinin uzadığını belirten Keçeci, “İç piyasada ödeme vadeleri çok uzadı. Bu nedenle KGF destekli krediler hem iç piyasaya hem de ihracatçıya çok iyi geldi. Bu nedenle bu gibi desteklerin özellikle sanayicilerimize yönelik olarak devam ettirilmesi gerekiyor. KGF destekli kredilerin geri dönüşlerinin başlayacağı bu aylarda, bu tarz desteklerin yeniden yapılandırılması uygun olacaktır” diye konuştu.

İhracat ve istihdam rakamlarına da değinen Keçeci, “Türkiye ihracatçı bir ülke ve milli hedeflerimizden biri de bu ihracatı artırmak ancak devlet tarafından desteklenmezsek uluslararası alanda rekabet gücümüzü kaybedeceğiz. İşçi ve enerji maliyetlerinde olduğu gibi doğrudan maliyet artışlarımızın yanı sıra artırılan vergi oranları dolayısıyla yaşadığımız dolaylı maliyet artışlarımız da bulunuyor. Uluslararası pazar oldukça çetin. Bazen 1 $ ile sipariş alıyoruz veya kaybediyoruz. Böyle bir ortamda %10’luk maliyet artışı bile sanayici için tolere edilebilir bir artış değil. Devletin artık biraz da kendinden fedakarlık etmesi ve bu maliyet artışlarının bir kısmını kendisinin yüklenerek sanayicinin yükünü hafifletmesi gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı