REKLAMI GEÇ

Keçeci kıdem tazminatını değerlendirdi

Keçeci kıdem tazminatını değerlendirdi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, yeni kıdem tazminatı sistemindeki belirsizliğin sürdüğünü belirterek, sistemin hem işçi, hem de işveren kesiminin haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2016 Perşembe, 10:52

Denizli Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen son meclis toplantısında da ele alınan kıdem tazminatı, daha önce özellikle tekstil gibi emek yoğun sektörlerin üst kademelere ilettiği sorunların başında geliyordu.

Kıdem tazminatı düzenlemesi ile ilgili değerlendirme yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkemizde kıdem tazminatı, 10 yıllık hizmet karşılığı 43.3 haftalık ücret tutarında ödenmektedir. Buna karşılık Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve AB ülkelerinin birçoğunda kıdem tazminatı olmadığından, bu süre “sıfır”dır. Kıdem tazminatının bulunduğu OECD ve AB ülkelerinin çoğunluğunda ise kıdem tazminatı düzeyi, Türkiye ile mukayese edilmeyecek kadar düşüktür. Yükselen ekonomiler olarak adlandırdığımız Brezilya’da 16.6, Güney Afrika’da 10, Rusya’da 8.7 haftalık kıdem tazminatı öngörülmüşken; başka rakiplerimiz Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti’nde 13, Slovenya 10.8, Bulgaristan 4.3 haftalık kıdem tazminatı ödenmektedir” dedi.

Türkiye genelinde, toplu iş sözleşmesi sisteminin potansiyel kıdem tazminatı yükünün Ocak 2016 itibariyle 61.4 milyar TL olarak hesaplandığını anlatan Keçeci, “Bu rakama toplu iş sözleşmesi düzeni dışında kalan kesim de dahil edilirse toplam 148 milyar TL tutarında bir potansiyel kıdem tazminatı yükü karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Kıdem tazminatında fon sisteminin, iş barışı için önemini vurgulayan Keçeci, “Şu anda işçi tarafında kıdem tazminatını alamayan birçok insanımız var. Diğer tarafta kıdem tazminatı yükü altında ezilen işverenlerimiz var. Kıdem tazminatı yükü yıllık cirosunu aşan işletmelerimiz var. Bu nedenle düzenleme yapılırken birikmiş kıdem tazminatlarına yönelik iki tarafın da haklarını koruyacak detaylı bir düzenleme yapılmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı