REKLAMI GEÇ

Keçeci: Ümitsiz insanlar topluluğunda yaşıyoruz

Keçeci: Ümitsiz insanlar topluluğunda yaşıyoruz

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, her üç çalışandan birisinin kaşıt dışı olduğunu, kayıt dışı önlenmedikçe de işsizlik oranının düşmeyeceğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2015 Pazartesi, 10:46

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, TÜİK tarafından açıklanan nisan ay işsizlik verilerini değerlendirdi. Geçen yılın nisan ayına göre yüzde 0,6’lık bir artış gösteren işsizlik oranının yüzde 9,6 seviyesinde ulaştığını, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının ise geçen yılın aynı ayına göre 242 bin kişi artarak 2 milyon 821 bin kişiye yükseldiğini belirtti.

İŞGÜCÜ ARTIŞI İSTİHDAMDAN FAZLA
İşgücüne katılma oranı yükselmedikçe veya kayıt dışında azalma olmadıkça işsizlik oranının düşmesinin çok önemli olmadığını savunan Keçeci, her 3 kişiden 1’inin kayıtdışı çalıştığını, işgücüne katılma oranının uzun zamandır yüzde 50 seviyelerinde dolaştığını, işgücü artışının hep istihdam edilenlerden fazla gerçekleştiğini, bu durumun büyüyen bir tehlikeye işaret ettiğini söyledi.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILMASI TEŞVİK EDİLMELİ
Genç nüfusun ve kadınların işgücüne katılım oranını arttırılması, gençlerin daha üniversiteden mezun olmadan iş bulamama kaygısı yaşadığına dikkati çeken Keçeci, “Kadınlarımızın işgücüne katılım oranı hep yüzde 30’larda geziyor. Kadınlarımızın işgücüne katılımını teşvik edici projeler göremiyorum. Siyasi iktidarların bu konudaki eksikliğimizi gözönünde bulundurarak, kadınlarımızı ev hanımı olmaya değil; işgücüne katılmaya sevk edecek projeler geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. Değerlerimizi kullanmasını bilmeliyiz. Bunları sağlayabilirsek, ancak o zaman ülke hedeflerimize ulaşabiliriz” dedi.

ÜMİTSİZ İNSANLAR TOPLULUĞUNUN İÇİNDE YAŞIYORUZ
İşsizlik konusunda ciddi sorunlar olduğunu, bunların üzerinde durulması ve gerekenin yapılması gerektiğini vurgulayan Keçeci, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde önemli bir kurum, Türkiye’deki genç işsizlerin 6 milyon olduğunu açıkladı. SOCAR Turkey Enerji A.Ş Başkanı Kenan Yavuz, ‘Bana gelen üniversite mezunlarının CV’lerinin hepsini çöpe atıyorum’ dedi. İzmir’den bir sanayicimiz, eski EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ‘1.300 TL’ye, hiçbir vasfı olmayan işçi arıyorum, bulamıyorum’ açıklamasını yaptı. Bunlar gerçekten çok önemli açıklamalar. 6 milyon genç işsizimiz var ama sıradan vasıfsız bir işçi bulamıyoruz. Bizim iş dünyası olarak aradığımız, ara eleman dediğimiz yetenekli insanları bulamadığımız gibi, vasıfsız işçileri de bulamaz hale geldik. İnsanlar artık işe küstüler, bulunan işleri beğenmeme duygusuyla iş aramıyorlar. Ocaktan bu yana işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı ikiye katlanmış. Her şeyden ümidini kesmiş ve mutluluğunu yalnızlıkta arayan insanlar topluluğunun içinde yaşıyoruz.”

ELBİRLİĞİ İLE YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ
Yeteneklerin ortaya çıkarılması konusuna da değinen DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Yetenekli insanlarımızı nasıl değerlendireceğiz? Bu noktada insanlarımızı, nasıl yetenekli hale getireceğiz? Bunlar üzerinde durmalıyız. Eğitim sistemimizdeki aksaklık nedeniyle, maalesef gençlerimizi iş dünyası için yetiştiremiyoruz. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bunu el birliği ile yapmak zorundayız. Yapılması gereken de istihdam ve ihracat konusunda bizlerin desteklenmesidir. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sanayicilerimizi tamamen küstürmeden acil önlemler alınmalı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı