REKLAMI GEÇ

Mimarlık, kültür ve doğa sistemli şekilde yok ediliyor

Mimarlık, kültür ve doğa sistemli şekilde yok ediliyor

Mimarlar Odası, iktidarın tarihi yapıtların taklitlerini “tarihi yeniden canlandırmak” adı altında “mimarlık” olarak pazarladığı, mimarlık, kültür ve doğa değerlerinin sistemli bir şekilde yok edildiğini bildirdi.

/ DENİZLİHABER / 9 Nisan 2014 Çarşamba, 10:33

Mimar Sinan’ın ölümünün 426. yılında çeşitli etkinliklerle anılırken, Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada; çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örneklerini mimarlığın evrensel değerleriyle buluşturan Mimar Sinan’ın eserlerinin günümüzde dahi bulundukları kentleri biçimlendirdiği vurgulandı.

MİMARLIK, KÜLTÜR VE DOĞA DEĞERLERİ YOK EDİLİYOR

Topluma uygarlığımızın esenlikli bir geleceği adına güzel şeylerden söz edilemediği, iktidarın tarihi yapıtların taklitlerini kentlerde “tarihi yeniden canlandırmak” adı altında “mimarlık” olarak pazarladığı, dolayısıyla mimarlık, kültür ve doğa değerlerinin sistemli bir şekilde yok edildiği dile getirilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Sinan’ın akılcı mimari anlayışının özünü oluşturan araştırma, öğrenme, anlama, çağdaş bir mimari yaratma, sürekli olarak kendini aşma çabaları anlaşılmamakta, niteliksiz uygulamalar ile hatalı yatırım kararları alınmaktadır.

Ekonomik perspektif kentsel dönüşüme dayandırılmakta, insani, bilimsel ve mesleki tüm birikimler yok sayılarak Cumhuriyet dönemi mimari mirası ile birlikte bütün tarihi ve doğal varlıklar ile kültürel değerler birer birer yok edilmektedir. Bu anlayışla çıkarılan 5366 sayılı Yenileme Yasası’nın yanı sıra 6306 sayılı Afet Yasası ile TOKİ ve Başbakanlık tek imar otoritesi haline getirilerek; mimarlık değerlerini, kent dokusunu ve kültür varlıklarını yok eden karar ve uygulamalar engelsiz bir şekilde hayata geçirilmektedir.

BÜYÜK USTA’YA SAYGISIZLIK

Büyük Usta’nın, mimarlık ve şehircilik açısından çılgın kararların alındığı bir ortamda anılması, tarih boyunca bu topraklarda yaratılan birikim ve değerlerle ve O’na saygısızlık anlamına gelmektedir.

Mimarlar Odası olarak, kendi çağından günümüze dek yapıtlarıyla sunduğu mesajı doğru anlayarak, bundan dersler çıkarmanın; O’na, toplumumuza ve mimarlığa olan borcumuzun bir gereği olduğu inancıyla her türlü baskı ve etkisizleştirme çabalarına rağmen, meslekî çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Büyük ustayı ölüm yıldönümü nedeniyle saygıyla anarken, Sinan’a saygısızlık şeklinde nitelediğimiz, yönetimlerin, kent kimliklerini ve siluetlerini yok eden, estetikten yoksun, sosyal, ekonomik ve kamusal kayıplara neden olan, ‘kent suçu’ niteliğindeki uygulamaları yeniden bir kez daha birlikte düşünelim istiyoruz. Bu kapsamda ülke yöneticilerini, yerel yönetimleri, yatırımcıları ve ilgili tüm kesimleri kentlerimize, Koca Sinan’a ve yarattığı eşsiz değerlere sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı