REKLAMI GEÇ

“Daha somut adımlar atılmalı”

“Daha somut adımlar atılmalı”

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel, Deprem haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Depremler Türkiye’nin yadsınamaz bir gerçeğidir ve ülkemiz oldukça ağır faturalar ödeyerek bu gerçek ile yüzleşmek zorunda kalmıştır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 7 Mart 2014 Cuma, 14:44

İMO Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel, 1-7 Mart Deprem haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin deprem gerçeğini bur kere daha vurguladı.

Şenel açıklamasında, “Dünyanın önemli ve aktif deprem kuşakları üzerinde bulunan Ülkemiz, son yüzyılda meydana gelen depremler sonucunda yüz bine yakın vatandaşını kaybetmiş, 700 bine yakın bina ise bu depremler sırasında yıkılmış veya hasar görmüştür. Yapılan çalışmalar ülkemiz yüzölçümünün yüzde 92’sinin, toplam nüfusumuzun yüzde 95 inin ve endüstriyel tesislerimizin ise yüzde 98’inin deprem bölgeleri üzerinde bulunduğunu göstermektedir” dedi.

Şenel açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin doğusundan batısına hergün meydana gelen irili ufaklı depremler, bugün değilse dahi bir gün mutlaka kapımızı çalacak büyük afetin habercisi gibidir. Depremler Türkiye’nin yadsınamaz bir gerçeğidir ve ülkemiz oldukça ağır faturalar ödeyerek bu gerçek ile yüzleşmek zorunda kalmıştır. Yaşanan tecrübeler depremlerin değil binaların öldürdüğünü göstermektedir. 2000’li yıllardan sonra inşa edilen binaların, hem yenilenen yönetmelik şartlarına göre tasarlanması, hem de daha yüksek dayanıma sahip malzemeler ile inşa edilmesi sebebiyle depreme karşı daha dayanıklı olduklarını söylemek mümkündür.

Bununla birlikte bu dönemlerden önce inşa edilen ve mevcut bina stokumuzun büyük bir bölümünü temsil eden eski binalarımız için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Gerek vatandaşlarımızın gerekse de idarecilerimizin bu konuda daha somut adımlar atması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi, proje ve inşaat süreçlerinin denetlenmesine imkan veren mekanizmaların iyileştirilmesi, uygulanabilir kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi zorunludur. Bizler inşaat mühendisleri olarak bu konudaki sorumluluğumuzun farkındayız ve üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı