REKLAMI GEÇ

Tüketim çılgınlığı cari açığı tetikliyor

Tüketim çılgınlığı cari açığı tetikliyor

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye ekonomisinin en önemli gündem maddesinin cari açık olduğuna dikkat çekti. Keçeci, cari açığı tetikleyen ithalatın, tüketim çılgınlığıyla birlikte yükseldiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Nisan 2016 Pazartesi, 09:41

Cari işlemler dengesinin Aralık’ta 5 milyar dolar açık verdiğini dikkat çeken DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Cari açığın nihai kaynaklarına bakarsak, ulusal ekonomide tüketim harcamalarının yüksek, tasarrufların da düşük olması durumunu görüyoruz. 2002’den beri ithal ikamesine ve borçlanmaya dayalı bir büyüme gerçekleşiyor. Ucuz ve kalitesiz ithal ve kaçak mallar piyasayı altüst etti. Fiyatlar ucuzladı. Alım gücü göreceli olarak yükseldi. Zararına üretim yapan üretici, tesisleri kapatıp ithale yöneldi” dedi.

CEP TELEFONU KÜÇÜLDÜKÇE BİZİM CARİ AÇIĞIMIZ BÜYÜYOR
Cari açığı tüketim çılgınlığının tetiklediğini ileri süren Keçeci, “Cari açığımız düşse de bu düşüş petrol fiyatlarının etkisi. Petrol dışı diğer ithalat kalemlerimiz halen artışta. Her yıl artarak devam eden giyim, cep telefonu ve bilgisayar ithalatımız, cari açığımızı büyütmeye devam ediyor. Tekstil ülkesi olmamıza rağmen, 2011-2015 yılları arasında toplam 13 milyar 623 milyon dolarlık giyim ithal etmişiz. Bunların bir kısmının ülkemizde üretilip yurt dışında etiketlenerek tekrar ülkemize ithal edilen ürünler olduğunu bilmek üzüntümüzü ikiye katlıyor. 2015 yılında ise ithalat listesinin başında cep telefonu geliyor.
Son 5 yılda 12 milyar 435 milyon dolarlık ithalat rakamı ile cep telefonu ithalatımızda ikinci sırayı almış durumda. En çok ithal ettiğimiz ürünlerin bir diğeri olan bilgisayar, tablet ve donanımları ise 12 milyar 125 milyon dolar ile cep telefonunu takip ediyor. Bunlar sadece ithal ettiğimiz ürünlerin başında gelen ilk üç kalem. Bir taraftan cari açığımız düştü diye seviniyoruz ama gerçekçi olmak gerekirse cari açığımızı etkileyen ithalatımızın bu derece yükselmesini göz ardı edemeyiz. Teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz ancak sadece tüketim için. Telefonların bir üst modeli çıktığında birçoğumuzun hemen almak gibi bir alışkanlığı oluştu; bu da bu rakamların nedenini açıklıyor” diye konuştu.

İPOTEK ALTINA ALINMIŞ BİR TOPLUM
Toplumumuzun üretmeden tüketmeye, kazanmadan harcamaya alıştığının altını çizen Keçeci, “Toplum tüketim çılgınlığına itildi. Kazancından fazla harcamaya başladı. Hızla borçlandı. Borç yükünün altından kalkamayan, borç ile borcunu kapatmaya çalışan ve geleceği ipotek altına alınmış bir toplum oluştu. Açıkçası üretmeden tüketen ve harcama çılgınlığı artmış bir toplum ile karşı karşıyayız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı