REKLAMI GEÇ

Şeker Bayramı’nda şeker gıdım gıdım

Şeker Bayramı’nda şeker gıdım gıdım

Şeker fiyatlarının artması, bayram tatilinin yaz tatili ile birleşmesi şeker satışlarını olumsuz etkiledi. Geleneklere bağlı kalan, adına yakışır bir bayram kutlamak isteyenlerinde bütçesi de ya yarım ya da 250 gram bayram şekeri almaya yetiyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2014 Cumartesi, 11:05

Nerede o eski bayramlar” diyerek anlatılan kutlamaları, el öpmeye gelen çocuklara mendiller içinde şeker verilmesini, günler önce hazırlanan tatlıların ziyarete gelen misafirlere ikramını, uzaktakilerle kavuşmanın mutluluğunu ve daha birçok geleneği dinlemeyenimiz yoktur.

Ancak, o eski bayramların yaşanmamasının nedenlerin başında ekonomik sorunlar geliyor. Gelenek ve göreneklerin artık yaşatılmaması da önemli etkenler arasında. Bu da en çok esnafı etkiliyor. Ramazan bayramının vazgeçilmezi şeker satışları bu yıl esnafa bayram yaşatmayacak gibi. Geçtiğimiz yıllarda bayrama iki hafta kala tezgahların hazırlandığını ve şeker satışlarının başladığını belirten esnaf, bu yıl bekledikleri satışların olmamasından dertli.

şeker3GEÇEN YIL 18 LİRA İDİ BU YIL 22
Esnaf, her bütçeye uygun şekerlerinin olduğunu belirterek “Şeker fiyatlarında bayrama özel bir artış olmadı. Yalnızca şeker fiyatlarının ve maliyetin artması nedeniyle geçtiğimiz yıl 18 liraya satılan şekeri bu yıl 22 liradan veriyoruz. Ancak, 7 liradan başlayıp 40 liraya kadar şeker de mevcut. Ancak geçtiğimiz yıllardaki hareketlilik bu yıl yok” diyerek bu bayram satışların durgun geçeceğinden endişe ettiklerini dile getirdiler.

“NEDENİ EKONOMİK”
Geçtiğimiz bayramlarda olduğu gibi satışların yüz güldürmemesinin nedenini vatandaşın alım gücünün düşmesine bağlayan esnaf, “Emekli ve çalışan maaşını ev kirasına, su,elektrik ve doğalgaza harcıyor. Cebinde parası kalmıyor ki bayramı bayram gibi kutlasın. Şeker alan da ya yarım kilo ya da 250 gram alıyor. Bütçesi yalnızca ona yetiyor. Bir de, artık bayram tatili, tatil gibi algılanır oldu. Üç günlük tatili insanlar ya sahil kenarlarında ya da farklı yerlerde geçiriyor. Gelenek ve göreneklerimizin unutulması da bizleri olumsuz etkiliyor” diyor.

şeker2KAHVE VAZGEÇİLMEZİMİZ
Bugün tepsisi 55-60 liraya satılan baklavadan vaz geçen vatandaşların tek vazgeçilmezi kahve. Kahve satışlarında şimdiden bayram yoğunluğunun yaşandığını belirten esnaf, kahvenin kilosunu 30 liradan verdiklerini söyledi. Esnaf, vatandaşların genelde 200-250 gram kahve aldıklarını ve fiyatlarında ise ramazan bayramı dolayısıyla herhangi bir artış olmadığını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı