REKLAMI GEÇ

“2B orman talanını yasallaştıracak”

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, hükümetin yeniden programına aldığı 2B Yasası’nın uygulanması ile orman talanının yasallaşacağını belirterek, tüm yurttaşları talana dur demeye çağırdı

/ DENİZLİHABER / 23 Ekim 2007 Salı, 00:00

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, 2B Yasası’na ilişkin yaptığı açıklamada, yasanın orman talanını yasallaştıracağını iddia etti. Gür, “Hükümet, geçen dönem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosu nedeniyle uygulanamayan ve kamuoyunda orman vasfını yitiren alanlar olarak bilinen 2B arazilerinin satışını, en önemli kaynak beklentisi olarak yeni dönem için programına aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çok güvendiği ancak, geçen dönem Cumhurbaşkanı Sezer’e takılan orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili anayasa değişikliği, yeni dönemde iktidarın en büyük projelerinden biri oldu. Hükümet programına göre önümüzdeki günlerde 2B arazileri iki bölüme ayrılarak satışa sunulacak. Onlarca yıldır orman köylülerinin kullandığı orman vasfını yitirmiş araziler bir grupta satılacak. Hükümet, 2B statüsündeki yerlerin imar düzenlemesiyle orta vadede 50-60 milyar dolar gelir bekliyor” dedi.

2B Yasası’nı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasına kesin gözüyle bakıldığını belirten Gür, “Kamuoyunun endişesi ise orman vasfını yitiren yerler arasına, yaz dönemi boyunca yakılan ve ağaçsız kalan bölgelerin de alınması. Geçmişten bu yana bu tip yerler mafyanın söz sahibi olduğu, villaların kurulduğu, hatta yabancılara satılan yerlerden olmuştur. İşte hükümetin uygulamaya alacağı 2B Yasası ile mevcut yağma katlanarak artacaktır. Sonuçta doğal denge de bozulacaktır. Tüm bunlar düşünüldüğünde 6831 sayılı yasanın 2B maddesinin uygulama alanının, ülkenin parasal rant getiren turistik, tarihi, ekonomik ve sosyal, kültürel açıdan en yüksek düzeyde olan alanlarında uygulandığını görmemek biraz saflık olur” diye konuştu.

Gür, “Önceleri kentsel tarım alanlarının hızla konut alanlarına dönüştüğüne, kent toprağının en verimli, mümbit arazilerin acımasızca yok edildiğini, yerersiz imar planlarının yaz boz tahtasına dönüştürülmesi sonucu ülkenin akciğerlerinin birer birer kömüre dönüştürülerek, acımasız parasal rant ekonomisi taş dikilecek, betonlaştırılacak tarım alanı bulamayınca, kent ormanlarına saldırılmaktadır. Tüm yurttaşlarımızı 2B uygulaması ile yaratılacak olan yağma ve talana dur demeye, doğal kaynaklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı