REKLAMI GEÇ

Akdeniz ve Ege’de süt için güç birliği

Akdeniz ve Ege’de süt için güç birliği

Akdeniz ve Ege Bölgelerindeki süt üreticileri, süt fiyatında istikrarı sağlamak için ortak ihaleye çıktı. Böylece bölgeler, günde üretilen 800 ve 650 ton süt için değil, 1450 ton süt için süt sanayicileriyle ihale masasına oturdu ve bir litre sütün taban fiyatı 73 kuruştan 74.5 kuruşa yükseldi.

/ DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2010 Perşembe, 17:16

Köy-Koop (Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birlikleri) Denizli Birliği Başkanı Mehmet Varol, süt fiyatında istikrarı sağlamak için Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki kooperatiflerin güç birliği yaptığını söyledi. Türkiye’de daha önce, süt taban fiyatının belirlenmesi için Güney Marmara ve Trakya Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi olmak üzere 3 bölgede süt ihalesi yapıldığını belirten Varol, bu kez Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki süt üreticilerinin güç birliği yaparak, Batı Akdeniz Bölgesi adıyla ortak bir ihaleye çıktıklarını söyledi. Varol, böylece Ege Bölgesi’nde günde üretilen 650 ton ve Akdeniz Bölgesi’nde günde üretilen 800 ton süt için tek bir ihale yapıldığını ve bu ihalede, sanayicilerle günlük 1450 ton süt için pazarlık masasına oturduklarını dile getirdi. Varol, “Güney Marmara ve Trakya Bölgelerinde üretilen süt için 25 Haziran’da yapılan ihalede, sütün taban fiyatı 73.5 kuruş olarak belirlendi. Ama biz Ege ve Akdeniz Bölgeleri olarak güç birliği yaptık ve iki bölgede günde üretilen toplam 1450 ton süt için ihaleye çıktık ve ihalede 1 litre sütün taban fiyatı 74.5 kuruş olarak belirlendi. Böylece bölgemizde 73 kuruş olan sütün taban fiyatına 1.5 kuruş zam yapılmış oldu. 30 Haziran’da Burdur Ticaret Odası’nda yaptığımız ihalede, yüzde 2’lik soğutma primi de hesaba katıldığında, kooperatiflerimiz 1 litre sütü 76 kuruştan satacak” dedi.

“Eylül’de ihaleyi konsey yapacak”
Süt ihaleleri yapma görevinin aslında, Ulusal Süt Konseyi’nin olduğunu, ancak kurulmasının üzerinden 1 sene geçmesine rağmen Ulusal Süt Konseyi’nin herhangi bir çalışma yapmadığını ifade eden Varol, “Kurulalı 1 sene olmasına rağmen, Ulusal Süt Konseyi henüz hiçbir ihale yapmadı. Ancak, süt ihalelerinin, Eylül’den sonra, 6 ayda bir Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılacağını öğrendik. Konseyde, sanayiciler, akademisyenler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bürokratları ve kooperatiflerin merkez birliklerinin temsilcileri var. Bu ihalelerin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Konseyin yapacağı ihaleler, bölgeler arasındaki süt fiyatındaki farkı ortadan kaldıracaktır” dedi.

“Aradaki fiyat farkı sorgulansın”
Varol, marketlerdeki sütün raf fiyatı ile üreticinin satış fiyatı arasında da büyük uçurum olduğunu ifade ederek, “Bölgemizde sütün taban fiyatı 74.5 kuruş oldu. Marketteki sütün litre fiyatı ise 2.30 TL. Market zincirleri ile aracılar, ne kadar kazanıyor, ilgili bakanlıkların bunu sorgulaması lazım” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı