REKLAMI GEÇ

Baraj kapakları açıldı, tarım arazilerini su bastı

Baraj kapakları açıldı, tarım arazilerini su bastı

Çivril’de Işıklı Barajı, yoğun yağışların ardından dolunca, kapaklar açıldı. Saniyede 20 metreküp su, Büyük Menderes Nehri yatağına verilince, Çal ile Baklan İlçesi’nde çoğunluğu meyve bahçesi ve hububat tarlası olan tarım arazileri sular altında kaldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Mart 2015 Perşembe, 14:46

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)
Bu yıl kar ve yağmur yağışlarının yoğun olması nedeniyle Denizli’nin Çivril İlçesi’ndeki Işıklı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 90’nın üzerine çıktı. Devlet Su İşleri, baraj kapaklarını açmak zorunda kaldı. Büyük Menderes Nehri yatağına saniyede 20 metreküp su verilmeye dün (Çarşamba) başlandı. Nehir yatağı hızla dolmaya başladı.

ic-2
Çal ve Baklan ilçelerinde tarım arazileri sular altında kaldı. Çiftçiler, suyun yeni şişmeye başladığını, önümüzdeki günlerde taşkının afete dönüşebileceğini belirterek, şu anda yüzlerce dekarlık meyve bahçeleri ile hububat arazilerinin sular altında kaldığını, zararın büyük olduğunu söyledi.

“BÜYÜK MENDERES NEHRİ’NİN YATAĞI TEMİZLENMELİ”
Çal Belediye Başkanı MHP’li Fethi Akcan, geçen yıllar kuraklıktan şikayetçi olduklarını, bu yıl yağışların bol düştüğünü söyledi. Başkan Akcan, şöyle dedi: “Rahmet, bu kez taşkına neden oldu. Büyük Menderes Nehri yatağının acilen temizlenmesi gerekiyor. Taşkının en büyük nedeni; nehir yatağında binlerce ağaç kökü ve dallarının suyun yolunu kapatıyor olması. Yetkililer, bir an önce harekete geçerek, nehir atağını temizlemelidir. Şu anda hasar tespit çalışması yapılmadı. Korkumuz, taşkının önümüzdeki günlerde artmasıdır. Zira, Büyük Menderes yatağı şişmeye devam ediyor.”

ic-1
Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil ise, barajdan saniyede 20 metreküp suyun bir anda salınmasının tarım arazilerinin su altında kalmasına neden olduğunu söyledi. Çil, “Baraj kapaklarından su bir anda verilmemeliydi. Kademe kademe su verilse, bu taşkın olmazdı” diye konuştu.

Çal ve Baklan’ı bazı mahallelerinde Büyük Menderes’ten taşan sular bazı evlere kadar dayandı. Tarım arazilerinde evcil örnekler yüzmeye başladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı