REKLAMI GEÇ

Bu da palamut kestanesi

Bu da palamut kestanesi

Uzunpınar’da yetiştirdiği safranlarla ve alternatif tarım ürünleriyle zaman zaman adını duyuran çiftçi Bekir Donat bu kez palamut ağacına kestane aşıladı ve 15 kilogram ürün aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Kasım 2014 Pazar, 17:25

Denizlili çiftçi Bekir Donat, palamut meşesi ağacına yaptığı aşı ile kestane yetiştirdi.

Pamukkale ilçesine bağlı Uzunpınar Mahallesinde yaşayan 59 yaşındaki Bekir Donat, üç yıl önce tarlasında bulunan yaklaşık 150 yaşındaki palamut meşesi ağacının dallarına Buldan ilçesinden getirdiği kestane çubuklarını aşıladı.
Kalem aşıları tutan ağaçtan ilk iki yıl ürün alamayan Donat, bu yıl 15 kilo kestane topladı.

Ürünü ile ilgili gelişmeleri facebook hesabından zaman zaman duyuran Donat, palamuttan kestane üretme fikrini biraz hikayeleştirerek şöyle anlattı:
“Bir dağ başında, 150 yaşında aklı başında bir ağaçtı. Başından çok boranlar kışlar geçmiş pek çok tufanlarda yapayalnız tek başına yaşayıp gidiyordu… Bazen avcılar bazen sincaplar arkadaşı olur meyvesinden sincaplar kuşlar karnını doyururdu. Tarla sahip değiştirdi, makineler tarlanın şeklini değiştirdi ama o yine garip bir palamut ağacı idi

Taki bir gün dallarını kesip üzerine aşı vuruluncaya kadar… Üzerindeki aşılar bir garipti filiz vermeye başladı bir ay sonra yapraklar oluştu. Aradan tam üç yıl geçti. Meyveleri oluştu dikenli kirpi gibi… Meşe idim oldum şimdi kestane, kollarımı kestiler çok uzakmı hastane?”

Yorumlar

İrfan TOPTAŞ   -  Bağlantı 2 Kasım 2014, 21:51

Palamut ağacına kestane aşılama işini ziraat mühendislerine sormuştum bir zaman… “Palamutla kestanenin meyveleri kabuk ve iç olarak birbirine çok benziyor aşı yapılsa olmaz mı?” dediğimde HAYIR kesinlikle olmaz demişlerdi!!! demek ki olurmuş..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı