REKLAMI GEÇ

Bu icat çiftçiyi güldürecek

Bu icat çiftçiyi güldürecek

Geçtiğimiz yıl 50 dönüm ceviz, kiraz ve badem ağaçlarının bulunduğu bahçesinden kuşlar, sincaplar yüzünden ürün alamayıp büyük zarar gören çiftçi, araştırmacı banka müdürü arkadaşıyla kafa yorup sonunda mucit oldu.

/ DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2007 Salı, 00:00

Artık meyve bahçeleri, meyvelere zarar veren hayvanlardan ‘Sanal yangın makinesi’ ile korunacak. Eşmeli Çiftçi Fevzi Kaya ve Eşme Ziraat Bankası Müdürü Mustafa Gülbay’in birlikte icat ettikleri ‘Sanal yangın makinesi’, tarlada yangın varmış görüntüsü oluşturarak, hayvanların tarlaya girmesini engelliyor. Hayvanların canını yakmadan, zarar vermeden korkutan, bahçeye yaklaştırmayıp meyve ve sebzelere zarar vermelerini engelleyen bu makine basit bir düzenekten oluşuyor. Bacalara takılan döner başlı ve bunun üzerine oturtulan diskolardaki döner kürelere benzeyen aynalı aygıttan oluşan makine, güneş ışığını yansıtarak, hayvan beyninde “yangın” imajının oluşmasını sağlıyor.. Ateşten korkan omurgalı hayvanlar da bu görüntüye aldanıp, tarlaya giremiyor.

Fevzi Kaya ve Mustafa Gülbay’ın birlikte icat ettiği ‘Sanal yangın makinesi’nin tanıtım toplantısı, DGC’de yapıldı. Rüzgar enerjisi ile dönerek çalışan ve çevreye ışık yansıtan makine hakkında bilgi veren Banka Müdürü Mustafa Gülbay, “Makinenin alt bölümünde bulunan rüzgar küresinin dönmesi ile tarlada şimşek ve alev efekti oluşuyor. Bu görüntü de hayvanların o alana girmesini önlüyor. Makine, düzensiz bir biçimde çalıştırılarak, hayvanların makineye karşı şartlı refleks geliştirmesi önleniyor. En az 5 bin metrekarelik alana hayvanların yaklaşmasını önleyen bu cihaz sayesinde, çiftçilerimiz hayvanların tahribatı nedeniyle oluşan kayıplardan kurtulacak ve kapalı alanda yetiştirdiğimiz evcil hayvanlara yabani hayvanlardan hastalık bulaşması, telef edilmesi önlenmiş olacak. Bu makine,başta bağ bahçe, meyve ağaçları ve arı kovanlarının bulunduğu yerler olmak üzere, meyve ve arıları yiyerek beslenen kuşlar ve diğer omurgalı hayvanların yaklaşmasının istenmediği her yerde kullanılabilir” dedi. Geçtiğimiz sene Haziran ayında, yaptıkları bir piknikte bu makinenin ana düşüncesini oluşturduklarını ifade eden Gülbay, 2 Aralık 2006’da makinenin patentini almak üzere Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını ve başvurunun araştırma aşamasında olduğunu söyledi. Gülbay, TÜBİTAK’ın da patent masrafları için geri ödemesiz 3 bin YTL tutarında fon ayırdığını belirtti.

50 dönümlük ceviz tarlası bulunduğunu dile getiren Çiftçi Fevzi Kaya ise 4 ay boyunca, tarlada makineyi denediklerini ve olumlu sonuç aldıklarını, bu sonucu da Eşme Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla tespit ettirdiklerini söyledi. Cihazın şimdilik sadece gündüz kullanım için tasarlandığını ifade eden Kaya, cihazın gece modelini de kısa zamanda tamamlayacaklarını ve gündüz modeline ‘Kuş kaçıran’, gece modeline ise ‘Domuz kaçıran’ ismini vermeyi düşündüklerini ifade etti. Yaklaşık 200 YTL’ye malolan cihazın maliyetini düşürmeyi ve seri üretimini yapmak isteyen Kaya ve Gülbay, konuyla ilgilenen,sanayicilerden destek bekliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı