REKLAMI GEÇ

Cep telefonu ve radyo frekansı ile sulama

Cep telefonu ve radyo frekansı ile sulama

Denizli Belediyesi yeşil alanların sulanmasında yepyeni bir sistemi devreye sokuyor. Sistemin tüm kontrolü bilgisayar üzerinden yapılırken, uzaktan cep telefonu çağrısı ve radyo frekansı ile sulama başlatılıp sonlandırılacak.

/ DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2010 Çarşamba, 16:29

Sınırlı su kaynaklarının iyi kullanılması gerektiği ve tasarrufu konusunda kampanyalar düzenleyerek toplumun dikkatini bu yöne çekmek isteyen Denizli Belediyesi, yoğun su kullanımına ihtiyaç duyan yeşil alanların sulanmasında aynı hassasiyeti gösteriyor. Geçtiğimiz yıl ‘ En Çevreci Belediye’ unvanını elde ederken, su kullanımı ile ilgili çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çeken Denizli Belediyesi önemli kavşaklardaki yeşil alanlarda, şehirlerarası karayollarında yer alan refüjlerde kullandığı otomatik sulama sistemi ile büyük ölçüde su tasarrufu sağlıyor. Bu konuda yürüttüğü çalışmalarda teknolojinin getirdiği her türlü imkanı kullanan Denizli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü yaptığı yeni uygulamalarla da takdir topluyor.

Cep telefonu ve radyo frekansı ile sulama devri
Park Bahçeler Müdürlüğü bir yandan Denizli’nin yeşil alan miktarını artırmaya ve korumaya yönelik çalışmalarına devam ederken bir yandan da yaptığı yatırımlarla su kullanımı konusunda önemli tasarruf sağlamayı hedefliyor. Bu konuda teknolojik gelişmeleri yakından takip eden müdürlük şimdide Denizli’de cep telefonu ve radyo frekansı ile sulama devrini başlatıyor. Geçtiğimiz yıl İzmir ve Ankara karayolu üzerinde bulunan refüjlerin bir bölümünde damla yöntemi ile otomatik sulama sistemini deneyen ve büyük su tasarrufu sağlayan müdürlük bu yıl alanı daha da genişletiyor. Sistemin bu yıl karayollarındaki refüjlerin büyük bir bölümünde ve Çamlık Parkı’nda bulunan yürüyüş yolu çevresinde uygulanacağını, sulamanın cep telefonu çağrısı ve radyo frekansı ile başlatılıp sonlandırılacağını dile getiren Park Bahçeler Müdürü Emin Akbulut, bu uygulamanın hem iş gücünden hem de kullanılan su miktarı yönünden avantaj sağladığını söyledi.

Sistemin kontrol merkezinin müdürlükte kurulacağını ve tüm işlemlerin bilgisayar üzerinden takip edileceğini belirten Akbulut, “ Haziran ayında bitirilmesi planlanan çalışmalarımız Türkiye’de birkaç belediyenin yeni uygulamaya başladığı bir sistem. Çamlık Parkı’nda bulunan yürüyüş yolunun her iki yanında onar metrelik çimlendirmeler yapacağız. Bunun içinde şuan orada hummalı bir çalışma yürütülüyor. Burada damla sulama sistemi için büyük borular döşeniyor. Yine İzmir Karayolu katı atık tesisinden Kumkısık Köyü girişine kadar 4.5 km’lik orta refüj ve Ankara kara yolu üzeri Akkale’den Kale Köyü girişine kadar olan 2,5 kilometrelik alan da olmak üzere toplam 7 kilometrelik orta refüjde ağaçlandırma, çiçeklendirme ve çimlendirme çalışmaları yapıyoruz. Söz konusu alanlarda Türkiye’de ilk defa belediyemizde uygulanan cep telefonu çağrısı ve radyo frekans kontrollü ile çalışan toprak altı damla sulama sistemini kullanacağız. Geçen yıl ilk defa bu sistemi İzmir yolunda 3,5 kilometrelik alanda denedik ve başarılı sonuçlar aldık. Tamamen otomasyon sistemi ile bilgisayardan kontrol edilen ve uyduya bağlantılı olarak sulama yapan bu sistem hem iş gücünden hem de kullanılan su miktarı yönünden bize avantaj sağlayacak. Bir telefon çağrısı ya da radyo frekansı ile harekete geçen sistem sulamayı başlatıyor. Yine aynı yöntemle sulama işi sonlandırılırken bu bize iş gücü ve su miktarı avantajı sağlıyor. Ayrıca bu sistemin bir önemli özelliği de suyun yola taşmasından ötürü oluşabilecek kazalara meydan vermemesidir. Haziran ayında son bitirilmesi planlanan sisteme daha sonra kentin farklı bölgelerinde gerçekleştirilecek uygulamalarda entegre edilebilecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı