REKLAMI GEÇ

Çiftçiden çiftçiye fark var

Çiftçiden çiftçiye fark var

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, AB’li çiftçinin, Türk çiftçisinden 6 kat fazla gelir elde ettiğini belirterek, Tarım Bakanı Eker’e, AB ile Türk çiftçisi arasındaki gelir uçurumunu sordu.

/ DENİZLİHABER / 8 Haziran 2010 Salı, 17:21

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e, AB ile Türk çiftçisi arasındaki gelir uçurumunu sordu. Ertemur, “AB ülkeleri ortalaması buğday ekilen 1 hektar arazide ortalama verim 4.8 ton iken ülkemizde ise bu rakam 2 tondur. Yine AB’de, buğday üreten ortalama bir işletmenin büyüklüğü 17.4 hektar iken Türkiye’de bu rakam 6.1 hektardır. Bu verimlilik düşüklüğü nedeniyle, ortalama bir işletme sahibinin bir yıl sonunda elde ettiği gelir, AB’de Türkiye’dekinin 6 katıdır” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ertemür, buğday üretiminde, tarımsal girdilerinde yaşanan aşırı yükselme, ürün fiyatlarının yerinde sayması, desteklemelerin yetersizliği ve yanlış tarım politikaları nedeniyle ciddi azalma meydana geldiğini belirterek, şöyle dedi:
“En büyük sorunlardan biri de hem işletme büyüklüğü hem de buğday veriminde AB ülkelerinin çok altında oluşumuzdur. Avrupa Birliği ile ülkemizi kıyasladığımızda AB çiftçisinin başta girdi destekleri olmak üzere önemli oranda devlet desteğinden yararlandığı, bu sayede birikim yaparak üretim teknolojisini geliştirebildiği gözlenmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından, 2010-2011 üretim sezonu için açıklanan buğday taban fiyatları Anadolu Kırmızı Ekmeklik Sert Buğday için Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ton başına 550 TL, Eylül ayında 560 lira, Ekim’de 570, Kasım ayında ise 580 TL olacak. 2010-2011 üretim sezonu için açıklanan buğday taban fiyatları üreticinin beklentilerinin altında kalmıştır.”

“TABAN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜK TUTTUNUZ?”
Açıklanan buğday taban fiyatlarının çok düşük tutulmasının gerekçelerini soran Ertemur, Bakan Eker’e, “Ülkemizin 2009-2010 yılları arasında toplam buğday üretimi ne olmuştur? Ürünlere göre dağılımı nedir? İllerimize göre dağılımı nedir? Ülkemizin 2009-2010 yılları arasında buğday ekim alanı ne kadardır? Bir azalma söz konusu ise sebepleri nelerdir? Ne tür önlemler alınacaktır” sorularını yöneltti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı