REKLAMI GEÇ

Adaçayı, Bekilli çiftçisinin yüzünü güldürdü

Adaçayı, Bekilli çiftçisinin yüzünü güldürdü

Bekilli’nin Bükrüce Mahallesi’nde 2013 yılında Denizli Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün koordineli olarak yürüttüğü ‘Organik Adaçayı Yetiştiriciliği’ projesi çerçevesinde aynı yıl Nisan ayında viyol içerisinde 104 bin adet adaçayı fidesi dikimi yaptırılarak 13 dekar alanda çalışmalara başlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Haziran 2017 Cuma, 09:57

Toprak ve iklim şartlarına iyi uyum sağladığı gözlenen adaçayı ürününde, 2014 yılında 125 bin adet tekrar fide dağıtımı yapılarak toplam dikili alanı 38 dekara ulaştığı açıklandı.

Proje çerçevesinde çiftçilere 8.050 kg elementer kükürt, 67 ton hayvan gübresi dağıtımı yapıldı. 2015 yılında açık köklü olarak 50 bin fide 7 çiftçilere dağıtılarak dikimi yaptırıldı. Bekilli Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Dede’ye 25 bin adet, Bükrüce Mahallesi’nde Savaş Uyar, Fatma Uyar, Zekai Mancar, Nazlı Mancar, Celal Çeşmeci, Erol Kuzucu adındaki çiftçilere 4.166 şar adet fide dağıtımı yapıldı.

18 dekar yeni dikim ile birlikte 56 dekar alana ulaştığı bildirilirken, Bekilli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce kültürel işlemler ve gelişme durumları sürekli gözlenen adaçayı ürününde 2014 yılında toplam 2.235 kg üretim elde edilerek kilosu 5 TL den alıcı bulduğu açıklandı.

Konu hakkında yapılan açıklamada, “Projeyi yürüten 6 çiftçiye organik adaçayı yetiştiriciliği sertifikası verildiği, Bükrüce Mahallesi’nde yapılan adaçayı bitkisinin çiftçiler açısından alternatif bir ürün olması, iklim ve toprak şartlarına adapte olması, iyi gelir getirmesi ve pazar sorununun bulunmaması, yetiştiricilik maliyetlerinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı üreticilerimizin adaçayına talebini arttırmıştır. Bu çerçevede Denizli Goda tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğümüzce 150 dekarda adaçayı, 30 dekarda lavanta projesi hazırlanarak takibi yapılmaktadır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı