REKLAMI GEÇ

DENİZLİ BU ÖLÜM ORANINDA KABUL EDİLİR SINIRDA

DENİZLİ BU ÖLÜM ORANINDA KABUL EDİLİR SINIRDA

Denizli’deki 26 bin işletmeciyi ilgilendiren çok önemli bir toplantı Tavas’ta gerçekleşti. Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Uzakgider, buzağı ölümlerine karşı yürütülen mücadeleyi anlattı, Denizli’de ölüm oranlarının gelişmiş ülkelerin de altında olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Aralık 2017 Çarşamba, 16:56

Tavas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilçede faaliyet gösteren büyükbaş işletmecilerine yönelik buzağı ölümlerini içeren eğitim verdi. Buzağı ölümlerini asgari seviyeye gerilemetmak amacı içeren eğitimde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü veteriner hekim Mehmet Ali Uzakgider önemli bilgiler aktardı. Eğitim kapsamında buzağı ölümlerine neden olan bakteriyel, viral ve parazitlerin neden olduğu hastalıklar hakkında kapsamlı bilgi verildi. Tavas Ziraat Odası’nın toplantı salonundaki etkinlikte 200’e yakın işletmeci hazır bulundu.

HİÇ HASTALIK OLMASIN GAYRETİ
Denizli’deki tüm işletmeciler açısından önem taşıyan eğitimde genel olarak işletmelerde yaygınlıkla görülen hastalıklar ele alındı. Konunun uzmanı Uzakgider, amaçlarının büyükbaş işletmelerinde bu tür bulguları azaltmak ve mümkünse sıfıra indirmek  olduğunu söyledi, bu yönde çaba sarfettiklerini kaydetti. 243 binin üzerinde büyükbaşın bulunduğu Denizli’de yaklaşık 26 bin 300 büyükbaş işletmesi bulunuyor. Denizli’deki buzağı ölüm oranının bazı gelişmiş ülkelerin de gerisinde olduğunu kaydeden Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Uzakgider; “Bu tür mikroplar buzağılarda ishal gibi sindirim sistemi hastalıklarını, zatürre ve flegmoni gibi solunum yolu hastalıklarını, göbek enfeksiyonlarını ve eklem hastalıklarını tetikliyor. Bu hastalıklar bazı durumlarda buzağı ölümlerine neden oluyor. Bu hastalıkların önlenebilmesi için yetiştirici ve çiftçilerin de bazı tedbirler alması gerekiyor” dedi.

DENİZLİ İYİ BİR NOKTADA
Üreticilerin alması gereken tedbirlerin başında buzağının içinde bulunduğu çevre koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini anlatan Uzakgider, “Buzağının bulunduğu çevrenin ısısı, nemi, diğer büyükbaşlardan ayrı bir yerde tutulması, altlıklarının temiz ve bakımlı olması son derece önemli. Yeterli ve kaliteli sütle beslenmesi bağışıklık sisteminin gelişmesi ve hastalıklara karşı korunmasında önemli faktörlerdir. Ülkemiz ekonomisi için buzağı yetiştiriciliğinin hayvancılıktaki önemli büyüktür” dedi. İşletme sahibi yetiştiricileri işletme güncvelleme çalışmalarını yaptırmaları konusunda da uyaran Uzakgider; “Denizli’deki buzağı ölüm oranı yüzde 2,4 seviyesinde. Bu kabul edilebilir bir nokta. Denizli bu konuda örnek illerden biri olduğu gibi bazı gelişmiş ülke ortalamalarının da altında ölüm oranına sahip” diye konuştu.

MÜDÜR NAS: ÖLÜMLERİ SONLANDIRMAK İSTİYORUZ
Çiftçi eğitiminin açılışında konuşan Tavas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Nas ise bölge genelinde buzağı ölüm oranını indirmenin asli görev olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Etkili bilgilendirme, çiftçi eğitimleri ve aşamalarla buzağı ölümlerini sonlandırmak için çalışacağız” diye konuştu.

Eğitime Merkezefendi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nurdoğan Yaşar, Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Topaloğlu, Tavas Ziraat Odası Başkanı Orhan Akyol ve Tavas Ticaret Odası Başkanı Saffet İnamlık da katıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı