REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’DE KEKİK HASADI BAŞLADI

DENİZLİ’DE KEKİK HASADI BAŞLADI

Türkiye’deki kekik üretiminin yüzde 90’ının gerçekleştiği Denizli’deki tarlalarda, hasat dönemi başladı. Üreticiler 15 gün içinde hasadı tamamlamanın hesaplarını yaparken, ihracatçı firmalar da görüşmelerini hızlandırdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, ülkenin kekik ticaretinden yılda 40 milyon lira civarında gelir elde ettiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Haziran 2014 Salı, 13:13

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)
Hasat döneminde Gözler’i ziyaret eden Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, daha önce köy olan merkeze bağlı Gözler, Uzunpınar, Akdere, Eymir, Haytabey mahalleleri ile Çal, Güney ve Bekilli ilçelerinde 2 bin dekarlık alanda kekik üretiminin yapıldığını söyledi.

KEKİK TİCARETİNDEN 40 MİLYON LİRA GELİR
İl Müdürü Kutlu, “Denizli’de 16 yıl önce kekik üretimi başladı. Denizli’nin girişimciliğini tarım sektöründe de görmek mümkün. Kekik üreticilerimiz sayesinde Denizli kekik üretiminin merkezi oldu. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekik, ülkede tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde, oldukça önemli bir yere sahip” dedi.

Dünya’daki kekik dış ticaretinin hacmi doğadan toplananlarla birlikte 15 bin ton civarında olduğunu da vurgulayan Kutlu, ” Bu rakamında 13 bin 700 tonu Türkiye’de üretiliyor. Ülkenin kekik üretiminin de yüzde 90’nın Denizli’de yapılıyor. Yani Denizli, kekik üretiminde dünyada söz sahibi. Denizli’de üretilen kekik, ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonla, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya’ya ihraç ediliyor” diye konuştu.
denizli-kekik-hasadi-basladi-ic

Üreticilerin bir kilogram kekiği 5 ile 5.5 lira arasında sattığını belirten Kutlu, ülkenin kekik ticaretinden yılda 40 milyon lira civarında gelir elde ettiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı