REKLAMI GEÇ

7 ayda 4 bin 208 ton leblebi İhraç edildi

7 ayda 4 bin 208 ton leblebi İhraç edildi

Türkiye’nin leblebi ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Denizli’de 7 ayda 4 bin 208 ton leblebi ihracatı gerçekleşti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2015 Cumartesi, 17:00

Denizli Ticaret Borsası verilerine göre; Türkiye genelindeki 30 bin tonluk leblebi pazarının yüzde 80’i Denizli’den karşılanıyor. Avrupa’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Avustralya’ya kadar çok sayıda ülkeye leblebi ihracatı yapan Denizli’de 2014 yılında 6 bin 654 ton leblebi ihraç edilirken, 2015’in ocak-haziran döneminde leblebi ihracatı 4 bin 208 ton olarak gerçekleşti.

260 TESİS VAR
Denizli’de 260 leblebi ve kuruyemiş işleme tesisi bulunurken, Serinhisar’da 128, Tavas’ta 29, Merkezefendi’de 3, Pamukkale ilçesinde 1 olmak üzere toplam 161 tesiste ise sadece tek kavrumluk leblebi üretiliyor.

700 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, resmi internet sitesinde, leblebiciliğin 700 yıllık geçmişi olduğunu, Ortadoğu’dan çıktığını ve Asya kıtasında yaygın olarak tüketildiğini açıkladı.
Ayrıca, leblebinin hammaddesi olan nohut, içerdiği zengin protein, mineral maddeler ve vitaminler nedeniyle asırlardır önem taşıyan bir besin maddesi olduğu, bel ağrılarına, diş etlerine ve bağırsaklara iyi geldiği bilgilerinin de yer aldığı açıklamada, “ vücuttaki su miktarını dengelediği söylenmektedir. Ayrıca yok denecek kadar az yağ içeren leblebinin, A, C ve E vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içerdiği, vücuttaki asit fazlasını alarak mideyi rahatlattığı ayni zaman kilo kaybında da etkisi olduğu yönünde bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Leblebinin hammaddesi olan nohuttun ise kolesterolü kontrol eden asitler içerdiği bilinmektedir” denildi.

Yorumlar

nihat sarıçam   -  Bağlantı 30 Ağustos 2015, 11:36

coruma gittim denizli tavas leblebisini sattıklarını itiraf ettiler ne mutlu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı