REKLAMI GEÇ

Denizli’nin tarımsal ihracaatında artış

Denizli’nin tarımsal ihracaatında artış

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, 2017 yılı verilerini paylaştı. Denizli tarımsal ihracatında son 15 yılda 16 kat artış yaşandığı kaydedildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mart 2018 Cuma, 11:41

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçen yıla ait verileri kamuoyu ile paylaştı. İl Müdürü Yılmaz Erkaya, basın mensuplarını bu sabah ağırladı ve yapılan çalışmalar, destekler, üretim ve tarımsal arazilerin toplulaştırılmasına yönelik verileri kamuoyuna duyurdu.
Denizli tarımının önemli bir noktada olduğunu kaydeden Erkaya, “Geçmiş yıllara göre önemli mesafeler katettik bunu daha da ileri taşımayı planlıyoruz” dedi.
Denizli’de tarımsal hasılanın arttığına değinen Müdür Erkaya özellikle kentte meyveciliğe kayış olduğunu değindi, ihracatta 15 yılda 16 kat artış yaşandığını belirtti. Denizli’den 12 kalem ürünün dünyanın 74 ülkesine ihraç edildiğini kaydeden İl Müdürü Erkaya, bu yıla ait proje ve çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

İŞTE DENİZLİ TARIMININ FOTOĞRAFI
Kırsal alanda 108 binin üzerinde yaşayanın bulunduğu Denizli’de 58 binin üzerinde çiftçi bulunduğu kaydedildi. Sunumda Denizli’deki tarım alanlarının 3,7 milyon dekar olduğu hatırlatıldı bu alanın 3,5 milyon dekarlık kısmının işlendiği belirtildi. 221 bin dekar mera alanına sahip Denizli’de toplam 5,9 milyon dekan da ormanlık alan bulunuyor. Kentteki tarım arazileri içinde ekonomik olarak sulanabilir alanın ise 1,9 milyon dekar olduğu kaydedildi.

BAŞTA KEKİK İHRACATTA BÜYÜK ARTIŞ
Denizli’de elde edilen tarımsal hasılanan geçen yıl 7,3 milyar olduğunu kaydeden Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, 2004 yılından bu yana değerlendirilen verilerde 5 kat artış gözlendiğini kaydetti.
Denizli’nin tarımsal ihracatının ise 2002 yılından bu yana toplam 16 kat artarak 190 milyon doların üzerine çıktığını belirten Erkaya, özellikle kekik ihracatının üzüm ile birlikte başı çeken kalem olduğunu kaydetti.

EN ÇOK HANGİ ÜRÜNLER EKİLDİ
Denizli’de geçen yıl en fazla ekilen ürünlerin de sıralamasını yapan Müdür Erkaya mısır-silaj üretiminin 677 bin tona çıktığını, yonca üretiminin 508 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yıl Denizli’de başı çeken ürünler arasında buğday, şeker pancarı ve arpa sıralamadaki diğer ürünler oldu.

DENİZLİ MEYVECİLİKTE İDDİALI
Denizli’de çiftçilerin son dönemde meyveciliğe yöneldiğinin de altını çizen İl Müdürü Erkaya, “Üreticilerimizin meyveciliğe doğru kayıyor. Bu alanda iddialıyız” dedi. Geçen yıl 446 bin ton üzüm üretiminin gerçekleştiği Denizli’de ayrıca 143 bin ton elma, 59 bin ton şeftali, 45 bin ton nar ve 21 bin ton ise kiraz üretiminin gerçekleştiği kaydedildi. Denizli’de yapılan sebze üretimine ilişkin de bilgi verilen sunumda geçen yıl toplam 318 bin ton sebze üretimi gerçekleştiği kaydedildi. Kapsamlı sunumda Denizli’deki hayvancılığın son durumu, kırmızı et ve kanatlı üretimi hakkında da bilgi verildi.

PAMUK ÜRETİCİSİNE ÖNEMLİ DESTEK
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu yıl uygulayacağı ürün bazlı destekleri de kamuoyu ile paylaştı. Bu yıl pamuk üreticilerine dektar başına 40 lira mazot ve 4 lira da gübre desteği verileceği kaydedildi. Hububat üreticilerine toplam 19, ayçiçeği ve mısır üreticilerine 23 lira destek verileceği kaydedildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı