REKLAMI GEÇ

Denizli’ye Sanal Hayvan Pazarı

Ticaret Borsası, sanal âlemde hayvan satışı için kolları sıvadı. Projenin önümüzdeki kurban bayramında hayata geçirilmesi için özel bir bilgisayar programı hazırlanıyor.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Denizli Ticaret Borsası, bundan böyle, hayvanları sadece Eskihisar’da bulunan Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı’nda değil, internet sitesinde de satışa çıkaracak. Yaklaşık olarak 500 bin YTL’ ye mal olacak, sanal ortamdaki hayvan pazarı projesinin, Kurban Bayramı’na kadar tamamlanması planlanıyor.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, ildeki hayvancılık kooperatiflerinin her geçen gün arttığını belirterek, bu kooperatiflere hizmet etmek amacıyla, DTB Sanal Hayvan Pazarı projesini geliştirdiklerini söyledi. Ticaret borsalarının da çağın teknolojik gelişmelerine ayak uydurmak zorunda olduğunu ifade eden Tefenlili, “Aksi halde borsalar yok olur” dedi. Denizli’nin ilçelerinde 150’ye yakın hayvancılık kooperatifi bulunduğunu söyleyen Tefenlili, “Biz, bunlara hizmet etmek için sanal hayvan pazarı kuracağız. Haftanın iki günü, DTB Hayvan Pazarı’ndan, internet üzerinden, satılacak hayvanların görüntülerini ve bilgilerini içeren yayın yapacağız. Buradan, alıcılar bu bilgiler doğrultusunda mallarını alacak. Her kooperatifte 300-500 hayvan var. Hayvanların; Yaşı, kaç sefer yavruladığı, süt verimi vs. gibi tüm bilgiler bu sitede yer alacak. Kooperatiflerimizle bu konuda diyalog içindeyiz” diye konuştu.

Öncelik süt hayvanlarında

DTB Sanal Hayvan Pazarı’nda, genelde süt hayvanlarının satışının yapılacağını söyleyen Tefenlili, “Eskihisar’daki hayvan pazarımızda, genelde süt hayvanlarının satışı yapılmıyor. Süt hayvanlarının satışı, yerinde, celepler vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Bizim görevimiz, üretici ile satıcıyı buluşturmak. Sanal ortamdaki hayvan pazarında, süt hayvanlarının satışı yapılacak” dedi.

Proje, Kurban Bayramı’na yetişecek

Kurban Bayramı’na kadar DTB Sanal Hayvan Pazarı Projesi’ni hayata geçirmeye çalışacaklarını ifade eden Tefenlili, “Bu projemiz için özel bir bilgisayar programı hazırlatıyoruz. Sanal hayvan pazarında yer almak isteyen her kooperatife, bir bilgisayar ve kamera temin edilecek. Hayvanların görüntüleri de bulundukları ortamdan, sanal ortama aktarılacak. Bizim veterinerlerimiz de kooperatifleri dolaşarak hayvanların sağlıklı olup olmadıklarını ve bize verilen bilgilerin doğruluğunu kontrol edecek. Biz, DTB olarak sanal ortamdaki bilgilerin doğruluğuna kefil olacağız” diye konuştu.

Türkiye’de ilk
DTB Canlı Hayvan Pazarı’nda, Pazartesi ve Perşembe günleri satış yapıldığını belirten Tefenlili, “Sanal ortamda hayvan satışı ise Salı-Çarşamba ya da Cumartesi günü yapılacak.

Sanal hayvan pazarı çalışması, 4 aydan beri sürüyor. Bunun için özel bir bilgisayar programı hazırlatıyoruz. Şimdilik, bu proje 500 bin YTL civarında bir paraya mal olacak. Ama ilerleyen günlerde bu miktar artabilir. Türkiye’de bir ilke yine DTB olarak, sanal ortamda hayvan satışını gerçekleştirerek imza atacağız” dedi.

Korsan celeplere son

Tefenlili, sanal ortamda alıcı ve satıcının direkt bir araya getirileceğini ve böylece satışa aracılık edenlerin ortadan kalkacağını belirtti. Tefenlili, “Borsaya kayıtlı olan celepler, internetten alışveriş yapabilecek. Böylece aracılar ortadan kalkacak. Bu proje ile üretici malını daha karlı satabilecek. Alıcı da sağlam bilgilere dayanarak alım yapacak, hayvanın özelliklerini ilk elden öğrenecek. Biz de DTB olarak bilgilerin doğruluğuna kefil olacağız. Başarı için çağı yakalamak hatta daha da ileri gitmek zorundayız.” diye konuştu…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı