REKLAMI GEÇ

Domates Güvesi’ne dikkat!

Domates Güvesi’ne dikkat!

Denizli Merkez, Acıpayam, Buldan, Akköy, Çameli, Baklan, Beyağaç, Baklan, Çivril, Güney, Serinhisar, Sarayköy’de görülen Domates Güvesi, yüzde 50-100 arasında ürün kayıplarına sebep oluyor.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2010 Salı, 17:02

Ülkemizde 2009 yılında tespit edilmesine rağmen, özellikle batı bölgelerimizdeki domates alanlarının en büyük zararlılarından biri haline gelen Domates Güvesi (Tuta Absoluta) hakkında, Denizli İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi’nce, il denelindeki zirai ilaç bayilerine ve Tarım İl Müdürlüğü teknik elamanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Güney Amerika kökenli bir zararlı olan ve ilk defa 1964 yılında Arjantin’de görülen zararlı, Avrupa kıtasında 2006 yılında İspanya’da görüldü. Daha sonra 2008 yılında İtalya, Fas, Cezayir ve İngiltere’de, 2009 yılında ise Fransa, İngiltere, Hollanda ve Türkiye’de tespit edildi. Ülkemizde ilk olarak İzmir-Urla İlçesi Yağcılar Köyü’nde tespit edilen zararlı, daha sonra Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yoğun olarak görüldü.

Konu hakkında bilgilendirme yapan, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Yalçın Sever, zararlının yüksek üreme potansiyeline sahip olduğunu, bitkilere asıl zarar veren larvanın besin bulduğu sürece diyapoza girmediğini ve zararlının şartlar uygun olduğu sürece yılda 10-12 döl verebildiğini belirtti. Sever, “Yumurtadan çıkan larva, bitkinin büyüme uçlarında, yaprak, meyve, sap ve gövdeleri içinde galeriler açarak zarar veriyor. Eğer mücadele yapılmazsa yüzde 50-100 arasında ürün kayıplarına neden olabiliyor. Hızla yayılma özelliğine sahip olan zararlı için Denizli’de özel sürvey programı uygulanmış, Denizli ve ilçelerinde yapılan keşif sürvey çalışmalarında feromon tuzaklar kullanılarak açık arazide üretimi yapılan domates tarlalarında zararlının erginleri tespit edilmiştir. Ergin bireyler tespit edilen sahalarda yapılan surveylerde, Denizli Merkez, Acıpayam, Buldan, Akköy, Çameli, Baklan, Beyağaç, Baklan, Çivril, Güney, Serinhisar, Sarayköy İlçelerinde zararlının kendisi ve yapraktaki zararları görülmüştür” dedi.

Yalçın Sever, arazi sürveylerine çıkmadan önce üreticilerimizin domates güvesi hakkında bilgilendirildiklerini ve daha sonra hep beraber sahaya çıkıldığını belirterek, “Zararlının ergini, larvası ve bitkideki zararı gösterilerek üreticilerimizin zararlıyı tanımasını sağladık. Denizli’de domates üretiminin yoğun olduğu yerlerde, gece eğitimleri düzenleyerek, üreticilerimizi zararlı hakkında bilgilendirdik ve bakanlığımızın gönderdiği afiş ve lifletleri üreticilere dağıttık ve belirli yerlere asarak üreticilerimizi bilinçlendirdik” dedi.

İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, Domates Güvesi’nin hızlı bir şekilde yayıldığına ve domates alanlarında çok büyük ekonomik zararlara yol açtığına dikkat çekerek, “Daha geçen yıl ülkemize yeni giren bu zararlı, bugün domates alanlarımızın en büyük zararlısı haline gelmiştir. Toplantımızın amacı, zararlıyı ve yaşam döngüsünü sizlere de tanıtarak bu zararlıyla etkin bir şekilde mücadele edilmesini sağlamak ve dolayısıyla Denizli domates alanlarını Domates Güvesi’nden korumaktır. Bu zararlı, kullanılan ilaçlara çabuk direnç gösterdiğinden, doğru ilaçlamanın önemi daha da artmaktadır. Tarım teşkilatı, ilaç bayileri ve üreticiler arasındaki koordinasyonu doğru bir şekilde sağlayabilirsek, Domates Güvesi’nin zararını ekonomik zarar eşiğinin altında tutabiliriz” dedi.

Daha sonra toplantıya katılan ve ilimizde faaliyet gösteren özel ve tüzel zirai ilaç bayilerinin konu ile ilgili soruları, konu uzmanlarınca cevaplandırıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı