REKLAMI GEÇ

Domatesin de helali mi olur?

Domatesin de helali mi olur?

Et başta olmak üzere bazı gıda maddelerinde sıklıkla rastlanan ‘Helal Gıda” terimini, domates ve salatalıkta da duymaya başladık. Türkiye’de ilk kez helal sertifikası verilen domates Gölemezli’de yetiştirildi. Bu sertifika, “Domatesin de helali mi olur?” tartışması başlattı. Ziraat mühendisleri, sebze ve meyvenin haram ya da helalinin olmayacağını belirtti, bunun bir pazarlama stratejisi olduğunu dile getirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2015 Cuma, 08:45

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, jeotermal seracılık ile ilgili yaptığı açıklamada, Buldan, Pamukkale ve Sarayköy ilçelerinde yaklaşık 512 dekarlık bir alanda, jeotermal enerjiden yararlanılarak seracılık yapıldığını belirtti. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve teşvikler sonucunda ileri teknolojide 590 dekar alanda teknolojik seraların kurulduğunu ve üretime geçildiğini belirten Kutlu, 115 dekar sera alanda ise erken ürüne yönelik üretim yapıldığını vurguladı.

TÜRKİYE’DE “HELAL SERTİFİKA” İLK İŞLETME DENİZLİLİ
Denizli’de seracılık ile ilgili değerlendirmelerinde ilginç bir gelişmeyi de paylaşan Kutlu, Türkiye’de ilk kez Gölemezli’de üretilen domatesin “helal sertifikası” aldığını açıkladı. Türkiye genelinde daha önce de bir çok kez başvurusunun yapıldığı, ancak helal sertifikası verilmediği bilinen domatesin Denizli’de sertifikalandırılması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

DOMATESİN HELALİ-HARAMI OLUR MU?
Domateste helal tartışmalarına ziraat mühendisleri de katıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi 2. Başkanı Gülhan Saruhan, sebze ve meyvenin helalinin ya da haramının olmayacağını söyledi.

Helal sertifikasının et ve et ürünlerinde uygulanan bir sistem olduğunu belirten Saruhan, sebze ve meyvede gündeme gelmesinin ise tamamen kolay pazarlama yöntemi olduğunu ifade etti.
Saruhan, “Sebze ve meyvede helal kavramı olmaz. İhracatta uygulanan, özellikle bazı ülkelerin aradığı helal patent olarak adlandırılan bir uygulama var. Ancak bunun sebze ve meyvede devreye sokulmasını yalnızca bir pazarlama stratejisi olarak görüyoruz” dedi.

Yorumlar

nuri kaplan   -  Bağlantı 23 Ekim 2015, 14:43

israilden tohum ithal edip, piyasaya helal domates diye sürmek. kayış koptu resmen 🙂

ANIL   -  Bağlantı 23 Ekim 2015, 12:22

Kul hakkı yemek de helal mi? Kul hakkı yemeyene de sertifika verceniz mi?

buldan lı   -  Bağlantı 23 Ekim 2015, 11:58

neden olmasın insan sağlığına zararlı hormon kullanılırsa be helal olur mu… antalya da biliyorum bir gecede serada salatalığı büyüten hormon kullanılıyor. sera sahipleri kendi yiyecekleri sebzeleri ayrı yapıyorlar..Binaenaleyh olur

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı