REKLAMI GEÇ

Eker’e yüzde 5 tepkisi

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in, Denizli’de kuraklık nedeniyle ürün kaybında ortalama yüzde 5 civarında zarar tespit edildiğine ilişkin açıklamalarını saçma buldu, “Yüzde 40’ın altında zarara uğrayan çiftçi yok” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2007 Cumartesi, 00:00

Tarım Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz gün, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı’nın soru önergesine verdiği cevapta, Denizli ve çevresinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, ortalama yüzde 5 civarında zarar tespit edildiğini dile getirmişti. Aylardır, çeşitli yollarla Denizlili çiftçilerin kuraklıktan çok fazla etkilendiğini dile getiren ve acil yardım isteyen Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Bakan Eker’in açıklamasını saçma ve mantığa aykırı buldu. 23 Mayıs 2007’de, Denizli’nin afet kapsamına alınması için başvuruda bulunduğunu hatırlatan Gemici, Denizli’de yüzde 40’ın altında zarara uğrayan çiftçi olmadığını söyledi.

Gemici, “Çardak, Bozkurt bölgesinde yüzde 70’e varan zarar var. Kumkısık ve Salihağa’da ise kuraklık nedeniyle yaşanan verim kaybı yüzde 50. Çiftçi, arpasını, zararını azaltmak amacıyla sadece sapı samanı için biçti. Önceden birim alanda < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />400 kilogram arpa alınırken, bu rakam 160 kilograma düştü. Bakan, sanırım duyumlara dayanarak açıklama yapmış” diye konuştu.

Gemici, kuraklık nedeniyle oluşan zararlar konusunda, aylardır dile getirdiklerinin arkasında olduğunu belirterek, “Uydudan, uzak algılama sistemi ile yapılan tespitlerde bile Denizli ve çevresindeki zararın yüzde 40.7 olduğu tespit edilmiş. Bakanlık, en sonunda bizim dediğimiz noktaya gelecektir. İl Hasar Tespit Komisyonu’nda çalışıyoruz. 31 Temmuz’a kadar, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin müracaatlarını tamamlaması gerekiyor. Biz, komisyon olarak kuraklıktan zarar gören çiftçilere destek olunması için çıkarılan kararname doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sahaya inip, çiftçinin beyanlarının doğruluğunu kontrol edeceğiz. Bu kontrollerde, bizim dediklerimizin doğru çıkacağından eminim” dedi. Gemici, kırsal alanda yapılan üretim sahalarında, yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü tespit edilen çiftçilere dekar başına; Arpada 12 YTL, buğdayda 15 YTL, korungada 12 YTL ve fiğde 20 YTL destek verileceğini söyledi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Denizli ve çevresinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, ortalama yüzde 5 civarında zarar tespiti yapıldığını ve kuraklıktan zarar gören 614 hektar alan tespit edildiğini açıklamıştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı