REKLAMI GEÇ

Etobur örümcek paniği

Etobur örümcek paniği

Türkiye’de 33 farklı türü bulunan ve etobur olduğu için halk arasında “et yiyen örümcek” adı verilen 10 bacaklı örümcek paniğe neden oldu.

/ DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2010 Perşembe, 17:14

Aktepe Mahallesi’nde 29 yaşındaki Tekstil İşçisi Hakan Karapınar, geçtiğimiz gün evinin yatak odasında örümceğe benzeyen bir böcek gördü. Süpürgeyle sersemlettiği böceği daha sonra cam bir kavanoza koyan Karapınar, önce onu veterinere götürerek, ne olduğunu sordu ancak açıklayıcı bir yanıt alamayınca internette araştırma yapmaya başladı. Bir süre sonra yakaladığı böceğin etobur olduğu için halk arasında et yiyen örümcek (Galeodes) olduğunu anladı.

Aynı örümcekten daha önce evinde iki tane daha öldürdüğünü, bunu ise ne olduğunu merak ettiği için yakaladığını anlatan Karapınar, “Et yiyen örümcek olduğunu öğrenince korkuya kapıldım. Ya bizi de ısırırsa diye paniğe kapıldık. İnternetten yaptığım araştırmada, bu örümceğin çok hızlı hareket edip, oldukça yükseğe sıçrayabildiğini, ısırdığında barındırdığı mikropların enfeksiyona yol açtığını öğrendim. Görüntüsü ve büyüklüğü beni çok korkuttu. İnsanlar evlerini iyi kontrol etsin. Bizim uykularımız kaçtı. Gece ısıracaklar diye çok korkuyoruz” diye konuştu.

Bu tür örümceklerin çayır, çalılık ve tarlalarda yaşadığını, Denizli’de de yaşayan türleri olduğunu kaydeden Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Raşit Urhan, bu böceğin halk arasında böğü ya da et yiyen örümcek olarak bilindiğini belirterek, “Küçük canlı ve böcek türleri ile beslendiği için bu tür örümceklere etçil diyoruz. Ancak insan eti yiyen bir örümcek türü değil. Hayvan savunma amaçlı ısırabilir. Bu tahriş ve yaralanmalara neden olabilir. Böyle bir olayda önemli olan örümcekte, kenelerde olduğu gibi virüs varsa onlar insana geçebilir. Bir an önce ısırılan yerin enfeksiyon kapmaması için bir sağlık kuruluşuna gidilmeli” dedi.

Et yiyen örümceklerin genellikle çöllerde, steplerde ve Akdeniz ikliminde yaşadıklarını, zehirsiz olmalarına rağmen ısırdıklarında insanlara büyük acı verdiklerini, yaraların oluşmasına neden olduklarını belirten Veteriner Hekimler Odası Denizli Şubesi eski Başkanı Osman Özkan, “Evlerinde bu tür canlıları gören vatandaşlar mutlaka evlerini ilaçlatsınlar. Zehirsiz olsa da bu böceğin ısırması halinde sağlık sorunları ve yaralar oluşabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı