REKLAMI GEÇ

HAYVANSAL GIDALARA DİKKAT!

HAYVANSAL GIDALARA DİKKAT!

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, gıda zehirlenmelerinin yüzde 90’ının hayvansal gıdalardan kaynaklandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2010 Çarşamba, 17:54

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte gıda zehirlenmelerinin insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu belirten Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, “Zehirlenme vakaları, bireysel tüketimlere bağlı olabileceği gibi, asıl büyük tehlike yaz tatili ile birlikte sayıları artan düğün, dernek gibi şölenlerde toplu tüketime bağlı oluşabilecek toplu gıda zehirlenmeleridir. Gıdaların üretiminden itibaren, soframıza gelinceye kadarki sürecin iyi kontrol edilmesi ve denetim altında tutulması gerekmektedir. Özellikle çabuk bulaşan ve bozulma riski taşıyan hayvansal gıdalarda hijyen kurallarına ve soğuk zincire mutlaka uyulmalıdır. Arzu edilmeyen ve hayati tehlike oluşturabilen zehirlenme vakalarından korunmak için yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır” dedi.

Uzakgider, “Hayvansal gıdaları satın alırken mutlaka veteriner hekim kontrolünde olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Çiftlikten markete gelinceye kadar bu kontrolün sağlandığından emin olduğumuz yerler tercih edilmelidir. İnsan beslenmesinde hayati öneme sahip hayvansal gıdalar, aynı zamanda mikropların çoğalması için en uygun ortamı teşkil etmektedir. Uygun şartlarda bir bakterinin 30 dakika arayla geometrik olarak çoğalarak 12 saatte 16 milyara ulaşması, mikroorganizmalarla hafif bir şekilde bulaşık bir gıdanın bir gece sonra ne derece tehlikeli olacağını göstermektedir” dedi.

HİJYENE DİKKAT
Havaların ısınmasıyla birlikte düğün sünnet gibi etkinliklerde artış yaşandığını hatırlatan Uzakgider, “Gıda güvenliğinin sağlanmasında öncelikli prensip; gıdaları hastalık yapan ve bozulmaya yol açan mikroorganizmaların bulaşmasını önlemektir. İkinci kademede, mikroorganizmaların çoğalıp toksin oluşturmalarını önlemek, üçüncü kademede, gıdalardaki mikroorganizmaları uygun yöntemlerle yok etmek veya zararsız hale getirmektir. Burada; kişisel temizliğin yanı sıra çalışılan ortam ve malzemelerin temizliği önem arz etmektedir. Gıdaların uygun pişirme yöntemleriyle iyice pişmesi, özellikle etlerin iç sıcaklığının 72 santigrat dereceye ulaşması sağlanmalıdır. Isıtma işlemlerinde yeterli sıcaklığa ulaşmaları gerekmektedir. Yiyecekler bir defadan fazla ısıtılmamalıdır. Bakterilerin çoğalması ve toksin oluşmasını önlemek için yiyecekleri doğru sıcaklıkta tutmak çok önemlidir. Soğuk muhafazası gereken bilhassa hayvansal gıdalar, oda sıcaklığında bırakılırsa tehlikeli gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Pişmiş yiyecekler çabucak soğutularak buzdolabına konulmalıdır. Çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ yiyecekler ile pişmiş olanların teması önlenmelidir. El ile temaslarda gereken hassasiyet gösterilmelidir. Yapılan araştırmalarda gıda zehirlenmelerinin yüzde 23.5’inin üretim hatası, yüzde 23.5 ’inin uygunsuz saklanmadan, yüzde 20’sinin hijyen eksikliğinden, yüzde 20’sinin enfekte insanlardan bulaşmadan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 90’ının hayvansal gıdalardan meydana geldiği düşünüldüğünde soğuk zincirin ve hijyenik ortamın ne kadar önemli olduğu görülecektir. Toplu tüketimlerde mutlu günlerin hüzne dönüşmemesi için belirtilen hususlara riayet edilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı