REKLAMI GEÇ

Kaleli tütüncünün baş fiyat çilesi

Kaleli tütüncünün baş fiyat çilesi

Kale’deki tütün üreticilerinin başı alıcılarla dertte. Ağız değiştiren alıcılar tavan ve taban fiyat arasındaki farkı açınca üretici perişan oldu. Bakanlık devreye girdi.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 9 Mart 2018 Cuma, 13:00

Denizli’nin Kale İlçesi’ndeki tütün üreticilerinin derdi bitmiyor. Alıcılar ile sezon öncesi yapılan anlaşmalarda 19 liradan tavan fiyat gören tütünün üretim fazlası için 13 lira taban fiyat belirlenmesi ilçede çok ciddi sorunlara neden oldu. Sezonu zararla kapatma riski bulunan tütün üreticileri için bakanlık devreye girdi. Sorunun yeniden fiyatlandırma ile çözülmesi bekleniyor. İşte Kale’deki tütün üreticisinin yaşadıkları…

ÇOK FAZLA ÜRETİM GERÇEKLEŞTİ
Geçen yıl 17 lira tavan fiyattan sattıkları tütünlerin kalite farkı nedeniyle taban fiyat ile aralarında 2 lira fark gören Kaleli tütün üreticileri bu yıl 5 liralık fiyat farkı yüzünden ciddi sıkıntılar yaşıyor. Üreticiler sezon öncesi tütünleri toplayan 6 alıcı firma ile yaptıkları anlaşmalarda bu yılki ürünlerini 19 liraya kadar fiyatlarla satmayı planlıyordu. Fakat bölgede tütün üretiminin geçen yıla göre daha da artması, Kale’de ise toplam 8 bin tona kadar tütün üretiminin gerçekleşmiş olması üretim fazlasını ortaya çıkardı. Bu durum alıcı firmalar ile üreticinin arasını açtı.

İYİ TÜTÜNE YÖNELDİLER
Fazla üretimin ortaya çıkması alıcı firmaların da kaliteli tütüne öncelik vermesini sağladı. Daha düşük kaliteli tütünün alım fiyatı ise 13 liraya kadar geriledi. Özellikle ellerinde düşük kaliteli mahsül bulunan üreticiler sezonu zararla kapatma ¬riskini yaşıyor. 18 lira tavan fiyat ve 13 lira taban fiyat arasındaki farkın daha önce yaşanmadığını kaydeden üreticiler duruma isyan ediyor. İlçede bu yıl 2800 aile tütün üretimi gerçekleştirdi. Ürünlerini alıcıya veremeyen üreticiler bir çözüm bulunmasını istiyor.

TÜTÜN KALİTESİ FİYAT İNDİRİMİNE GEREKÇE
Ekim öncesi yapılan anlaşmalara riayet etmeyen alıcıların fiyat indirimine gerekçe olarak tütün kalitesini gösterdikleri ileri sürüldü. Yüzde 70’i orman köylerinde doğal ortamlarda yetiştirilen tütünlerin kilo başına çiftçiye maliyeti ise 14 lirayı buluyor. Zararına satışı göze alamayan bölge üreticisi ise bir an önce hem alıcıyı hem de üreticiyi yıpratmayacak bir çözüm yolu bulunmasını istiyor.

BAKANLIK DEVREDE
Kale’de yaşanan tütün sorunu bugün Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya’nın da gündemindeydi. Gazetecilerin soruları üzerine bölgede yaşananların takip ettiklerini kaydeden Erkaya konuya bakanlığın el attığını belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarının bölgeye gelerek piyasa araştırması yaparak yeniden fiyatlandırmaya gidecekleri kaydedildi.

TÜTÜN ÜRETİMİ NEDEN ARTTI
Bu yıl tütün üretimindeki artışın gerekçesi olarak ise elek sistemine geçilmiş olması işaret ediliyor. Daha önce ürünlerini ipe dizen üreticiler yorucu olan bu iş için ciddi mesai ücretleri ödemek zorunda kalıyordu. Alıcı firmaların üreticiye maliyetleri düşürmek için önerdiği elek sisteminden sonra mesai giderleri asgariye gerileyen üreticiler bu nedenle daha fazla alanda tütün üretimi gerçekleştirmeyi seçti. Ege Bölgesi’nde bu yıl 55 bin tonun üzerinde tütün üretiminin gerçekleşmesi de alımdan fazla tütünün ortaya çıkmasına neden oldu.

İNSANLARIMIZI KÖYDE TUTAMAYIZ
Denizlihaber.com’un sorularını yanıtlayan Kale Ziraat Odası Başkanı Halil Saygın bölgedeki sorunun üreticileri zor durumda bıraktığını kaydetti. Saygın üretimin genellikle köylerde gerçekleştiğine değinerek, “Bu tütüncülerimizin ürünü kesilirse köylerde insanımız kalmayacak. Kimseyi köyde tutamayacak duruma geliriz. Şimdi köylerimizde 50’li yaşların altında çok az insanımız var. Bu durum devam ederse köylerimiz yaşanmaz hale gelecek. Herkes şehire gitmek zorunda kalacak. Alıcılar da biraz duyarlı olmalı. Üreticimizin durumu ortada. Mağduriyet olmasın istiyoruz. Bir yandan milli tarım derken bir yandan da kendi üreticilerimizi yok etmeyelim” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı