REKLAMI GEÇ

Kurban bayramı eceliniz olmasın

Pamukkale Üniversitesi Hayvan Hastanesi yaptığı açıklama ile kurban kesiminde yaşanan çevre kirliğinden ölümcül hastalıkların ortaya çıkabileceğini açıkladı. Veteriner Hekim Karen Özel, kist hastalığının insanlara bulaşması halinde ölümcül hastalıkların ortaya çıkabileceğini açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 13 Aralık 2007 Perşembe, 01:00

Kurban Bayramında her yıl yaşanan çevre kirliliği ölümcül hastalıkları da beraberinde getirebilir. Pamukkale Üniversitesi Hayvan Hastanesi yaptığı açıklama ile kurban kesiminde yaşanan çevre kirliğinden ölümcül hastalıkların ortaya çıkabileceğini açıkladı. Kurban Bayramı ve yaşanabilecek çevre kirliği konusunda araştırmada bulunan Pamukkale Üniversitesi Hayvan Hastanesi, yaptığı araştırma ile korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Kurban Bayramında yaşanan çevre kirliğinden dolayı kist isimli hastalığının köpekler ve diğer hayvanlar aracılıyla insanlara bulaşabileceğini açıklayan Veteriner Hekim Karen Özel, kurban bayramında kesilen hayvanların bağırsaklarının iyi bir şekilde imha edilmesi gerektiğini belirtti.

Hydatid hastalığı (kist) Türkiye’de en sık görülen hastalıklardan birisi olduğunu belirten Veteriner Hekim Karen Özel. ‘Parazit dolu kistler insanların akciğer ve karaciğerinde oluşup, zaman zaman patlayabilir. Organ fonksiyonu azalır veya kist patlama zamanlarında gelen alerjik reaksiyonlardan ciddi bir ölme riski oluşur. Ne yazık ki bu hastalık için, hep köpekleri ve onların tüyünü suçlarız. Bu bir haksızlık, önce kendi hareketlerimizi bakmalıyız. Çünkü bu hastalığı biz önleyebiliriz. Hepimiz şimdi Kurban Bayramını bekliyoruz. Ama Kurban bayramı aslında bu kist hastalığının büyük bir kaynağı olduğunu biliyormuyuz? Kist hastalığının bir hayat dönüşümü var. Birincil olarak bu parazitler koyunların özellikle bağırsaklarında oluşur. İnsanlar direk koyunlardan bu hastalığı kapmaz, ama köpek enfekte olmuş koyun eti yerse, köpeğe bulaşabilir. Sonra, köpeğin dışkılarından bu hastalık insanlara geçebilir. Kist hastalığı havada uçmaz, direk olarak elimizden ağzımıza girebilir. Tabi ki enfekte olmuş bir köpeğin dışkısıyla kirlenmiş popo etrafındaki tüyler el ile dokunulduktan sonra kişiye geçebilir, ama araştırmaya göre en sık bulaşma yolu, yıkanmamış sebzelerdir’ dedi.

Bu hastalığın Kurban Bayramı ile bağlantısı nedir?

Kurban Bayramında kurban etinden hayvanlara verilmemesi konunda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirten Özel, ‘Bu hastalığın engellemesinde Kurban Bayramı çok önemli bir olgudur; önce köpeklere koyun eti yeme fırsatını vermezsek, köpekler ve sırayla biz, bu hastalığı kapmayız. Benim ülkede, çoğu insanlar evlerinde köpek besler ama buna rağmen kist hastalığı hemen hemen hiç görülmez. Çünkü orada, hayvanların kesimi düzgün bir şekilde yapılır. Hayvanın yemek ve kullanım amaçlı istenmeyen etleri, iyi uygulanan yasa sayesinde, doğru bir şekilde gömülür veya yakılır. Böylece köpeklerin bu etlerden enfekte olma şansları yoktur, böylece insanlara da bulaştıramazlar.’ dedi.

Türkiye’de durum kötü

Türkiye’de bu konudan yeterli derecede duyarlı olunmadığını belirten Özel, ‘Türkiye’de, ne yazık ki, yasalara rağmen insanlar hala kendi bahçelerinde kurbanlarını kesiyorlar, istenmeyen parçaları köpeklere veriyorlar veya çöpe atıyorlar. Sokakta yaşayan köpekler tabi ki o etleri yerler, kendilerine bulaştırırlar ve bu parazitli etler sayesinde bir şekilde kist hastalığını bize yayabilirler. Keşke bu yanlış yerde kurbanı kesen insanlar bu tehlikelerin farkında olsalar! Bu sorumsuz insanlar bizim çevremizi kirleterek, bizimde hastalık kapma riskimizi artırıyorlar.’dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı