REKLAMI GEÇ

Leylekler tarla faresi avıyla tarımın hizmetinde

Leylekler tarla faresi avıyla tarımın hizmetinde

Tarla faresi probleminin en fazla yaşandığı ilçelerden olan Çardak ve Bozkurt’ta çiftçilerin imdadına göçmen kuşlarından leylekler yetişti. Çiftçiler, tarlalarını sürerek sonbahardaki ekimlere hazırlarken, pullukların kaldırdığı toprakla ortaya çıkan tarla fareleri ise leylekler tarafından avlanıyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 27 Ağustos 2015 Perşembe, 14:51

Çardak ve Bozkurt ilçelerinde,tarla farelerinin istilası nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerin yardımına göçe hazırlanan leylekler yetişti. Doğanın vazgeçilmez kuralının işlediği bu yöntemde, traktör pulluğuyla tarlaların sürülmesi sırasında ortaya çıkan fareleri leylekler avlıyor.

denizli-tarim-leylek-fare-mucadele-ic

HAZIR BEKLİYORLAR
Traktör ile tarlanın sürüldüğünü fark eden onlarca leylek bir anda o bölgeye akın ediyor. Pulluk ile toprağın kalkması sonucu yuvasından çıkmak zorunda kalan tarla fareleri, orada konuşlanan leyleklere av oluyor. “Hayatımızda bu kadar leyleği bir arada görmedik. Bazen sürüm yapılan tarlada 300 dolayında leylek oluyor” diyen çiftçiler, göçe hazırlanan leylekler gitmeden yoğun bir şekilde tarlalarını sürmeye devam ediyor.

denizli-tarim-leylek-fare-mucadele-ic-2

SMS YOLUYLA DUYURU 
Ancak, leyleklerin göç etmesine kısa bir süre kalması doğal yolla yapılan bu mücadeleyi kesintiye uğratacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi amacıyla çiftçilerin cep telefonlarına SMS göndererek ,“Leylekler gitmeden tarlalarınızı sürün. Bu işlemi yaparken pulluğun olabildiğince derine inmesini sağlayın” bilgisini ulaştırdı.

denizli-tarim-leylek-fare-mucadele-ic-1

15-20 FARE YİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, hububat tarlalarında yoğun olarak görülen tarla farelerinin doğal düşmanlarının başında leyleklerin geldiğini, bahar aylarında ülkemize gelen leyleklerin her yıl 4-5 yavru yaptığını, bunları beslemeye solucan ve çekirgeyle başlayan leyleklerin yavrular büyüdükçe  kurbağa, tarla faresi ve balık avlayıp yuvaya taşıdıklarını, büyüklerin ise günlük 15-20 tarla faresi yiyebildiğini belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı