REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Turan tarımda doğru bilinen yanlışları anlattı

Prof. Dr. Turan tarımda doğru bilinen yanlışları anlattı

Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğrentim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Denizli’deki çiftçilere ‘tarımsal Uygulamalarda Doğru Bilinen Yanlışlar’ konulu bir konferans verdi. Turan, sektör temsilcilerinin bilimsel yöntemleri kullanmalarını istedi.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 17 Ocak 2015 Cumartesi, 13:13

Merkezefendi Ziraat Odası, “Tarımda Doğru Bilinen Yanlışlar” başlığı altında bir konferans düzenledi. EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konferansı, ziraat odalarının temsilcileri ve çiftçilerin izledi.

Uluslararası Humik Madde Derneği ve Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu Teknoloji Platformu üyesi de olan Prof. Turan, Denizlili çiftçilere bilimden faydalanmalarını tavsiye etti, bilimsel yöntemleri takip etmelerini istedi.

Dev ekranda sunum yapan Prof. Metin Turan, tarımsal uygulamalardaki yanlışları, iklim değişikliğine hazırlık, bio çeşitlilik ve sürdürülebilir tarımı, toprakta bozulma ve kirliliği, gübrenin etkin kullanımı ve neden olduğu çevre etkilerini, gübrenin insan sağlığına zararlarını, organik ve sürdürülebilir tarıma karşı toplumsal algıyı masaya yatırdı.

Özellikle tarım sektöründe son 15 yılda Türk akademisyenlerin önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Prof. Dr. Turan, “Bu çalışmaları sahadaki çiftçilerimize anlatmak, onları haberdar etmek istiyoruz. Elbette ki her önemli buluş sizlerin sorunlarını çözmüyor. Bilimsel gelişme ve buluşların mutlaka size hizmet etmesi gerekir. Türkiye’de bu alanda sivil toplum örgütlerine de ciddi görevler düşüyor” diye konuştu.

Gübre kullanımı konusunda çok ciddi hatalar yapıldığını kaydeden Prof. Turan çiftçilere örneklerle bu alanda bilgi aktardı. Konferansın son bölümü soru cevap şeklinde geçti.

GEMİCİ: ÇİFTÇİMİZ 3 KURUŞ DAHA FAZLA KAZANMALI
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de çok önemli bir bilim insanını ağırladıklarını belirterek, “Hem bizler hem de tarım müdürlükleri bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Fakat bir akademisyenin gelip detaylı bir sunum yapmasına ihtiyaç vardı. Çiftçilerimizin üç kuruş daha fazla kazanmalarını isteriz” dedi.

SEZGİN: SAMAN İTHAL ETTİK
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ise kısa konuşmasında bilimine önemine dikkat çekerek, “Dünya bilimde süratle ilerliyor. Bilimin tarım sektörüne katkısı da yadsınamaz. Belkide tüm sektörler içinde bilimden en fazla tarım sektörü faydalanıyor. Dünya nüfusu hızla artarken, tarım alanlarının artmadığını aksine azaldığını görüyoruz. Bu da birim alandan daha fazla ürün almayı gerektiriyor. Sektördeki en ufak bir sıkıntıda neler yaşandığını daha bir kaç yıl öncesinden biliyorsunuz. Saman ithal etmek durumunda kaldık. Bu nedenle tarım alanlarının korunması, toprağın verimliliğinin artması ve sürdürülebilir tarım çok çok önemli” diye konuştu.

Yorumlar

Bakış Açısı   -  Bağlantı 17 Ocak 2015, 13:24

Pamukkale Üniversitesi dururken neden Başka bir kurumdan getirtmişler konuşmacıyıki? O zaman Denizlideki üniversiteyi kapatsınlar…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı