REKLAMI GEÇ

Şarapçılığın sorunları masaya yatırıldı

Şarap sektörünün sorunları, Pamukkale Üniversitesi ile Kimya Mühendisleri Odası Denizli Bölge Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Şarap sektörünün sorunları’ konulu panelde masaya yatırıldı.

/ DENİZLİHABER / 3 Kasım 2007 Cumartesi, 01:00

Pamukkale Üniversitesi ve Kimya Mühendisleri Odası Denizli Bölge Temsilciliği tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde, bağcılık ve şarapçılığın sorunları ele alındı. Sempozyuma Vali Dr. Hasan Canpolat, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Alaybeyoğlu, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük, bazı ilçe belediye başkanları, akademisyenler, şarap üreticileri ve davetliler katıldı. Panelde, bağcılık ve şarap sektöründe üretim ve kalite sorunları, Avrupa Birliği uyum süreci, şarapta vergilendirme ve bandrol gibi konular tartışıldı. Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, bağcılık ve şarapçılığın köklerinin Denizli’de çok eskiye dayandığını belirterek, düzenlenen sempozyumun bağcılık ve şarapçılığın sorunlarının çözümüne katkı yapmasını umduğunu söyledi.

Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur da uygulanan yanlış politikalar sonucu bağcılık ve şarapçılık sektörünün gerilediğini ifade ederek, “Uygulanan politikalar sonucu şarap üreticileri cezalandırılmış ve bundan da bağcılığımız etkilenmiştir. Şarap üreticileri uygulanan Özel Tüketim Vergisi ile cezalandırılmıştır. Biz insanlarımızı doğdukları yerde doyurmak ve göçü enlemek için üzüm üreticilerimizi desteklemeliyiz” dedi.

Vali Hasan Canpolat, törende yaptığı konuşmada Denizli’nin Türk bağcılığında önemli bir yeri olduğunun altını çizerek şarabın üzümün değerlendirilmesi açısından en önemli sektör olduğunu ve dolayısıyla sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Ülkemizde çok eski bir üzüm ve şarap kültürü olmasına rağmen, üretilen üzümlerin büyük çoğunluğunun sofralık, pekmez üretimi ve diğer alanlarda kullanıldığını belirten Vali Canpolat, “Türkiye, dünyanın bağ alanında 4. ülkesidir. Ancak şarap üretiminde aynı durum söz konusu değil. Ülkemizde üretilen üzümün yüzde 2’si şarap sektöründe kullanılmaktadır. Son zamanlarda şarap sektöründe firma bazında önemli başarılar elde edilmiştir. Ama ülke geneline bakarsak aynı şeyi söyleyemeyiz. Denizli’de 17 binden fazla aile geçimini bağcılıkla sağlamaktadır. Denizli 45 bin hektar bağ alanıyla Ege’de ikinci durumdadır. İlimizde 20 işletme 20 bin ton şarap üretmektedir. Üzüm üreticilerinin örgütlenmemiş olması, fiyatların inişli çıkışlı seyretmesine neden olmaktadır. Yüksek vergiler dolayısıyla şarap üreticilerinin üretimlerini azaltmaları da doğrudan çiftçimizi etkilemektedir. Denizli’nin bağcılıkta önü açıktır. Ancak üzüm ve şarap üreticilerimizin sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Biz Valilik olarak bu konuda her zaman destek verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı