REKLAMI GEÇ

SERACILIKTA HEDEF 6 BİN KİŞİYE İŞ

SERACILIKTA HEDEF 6 BİN KİŞİYE İŞ

Vali Erkmen, Denizli’de modern anlamda, 307 dekarlık alanda seracılık yapıldığını belirterek, “Hedefimiz, bunu 6 bin dekarın üzerine çıkarmaktır. Bu da 6 bin kişiye iş vermek demektir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 9 Nisan 2010 Cuma, 18:10

Sofralık üzümleri ile ünlü olan Buldan’ın Yenicekent Beldesi, artık seracılıkta öne çıkmayı hedefliyor. Düzenlenen törenle, jeotermal sularla ısıtılan seralara bir yenisi daha eklendi. Seranın açılışını Vali Yavuz Erkmen ve beraberindeki heyet gerçekleştirdi. Ayrıca İŞ-KUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Kursu’na katılan ve kursu başarı ile bitiren 13 kursiyere sertifikaları, Vali Yavuz Erkmen ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Düzenlenen törene Vali Yavuz Erkmen, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Denizli eski Belediye Başkanlarından Ali Aygören, Buldan Belediye Başkanı Fahri Şevik, İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, İl Genel Meclis üyeleri, İŞ-KUR İl Müdür Vekili Mülayim Arıduru, Yenicekent Belediye Başkanı Nail Sancak, açılışı yapılan Yenita Sera işletmesi sahipleri İsa Dal, Osman Özdemir ve Adil Sert, sivil toplum örgütü temsilcileri ile davetliler katıldı.

İşletme sahiplerinden İsa Dal yaptığı konuşmada, modern seracılığın hızla geliştiğini ve Denizli için umut verici hale geldiğini söyleyerek, 2009 yılında üretime geçtiklerini, kalifiyeli işgücü yetiştirmek için kurslar düzenlediklerini söyledi.

Yenicekent Belediye Başkanı Nail sancak da, Yenicekent Beldesi’nin bugüne kadar Sultaniye Üzümü ve Nar ile ismini duyurduğunu söyleyerek, “Üzümümüzle olduğu gibi seralarımızla da beldemizin ismini duyuracağız. Her geçen gün yeni seralarımızı hizmete giriyor. Üzümlerimiz de olduğu gibi seralarımızda üretilen ürünlerle ihracatta adımız duyurmak istiyoruz” dedi.
İŞ-KUR İl Müdür Vekili Mülayim Arıduru, öncelikli olarak Toplum Yararına Çalışma Programları ve İşgücü Yetiştirme Programlarına önem verdiklerini söyleyerek, 2009 yılında 1600 kişiye kurs verildiğini, bu rakamın bu yıl daha da artacağını söyledi.

Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever ise seralardaki yetişmiş işgücü ihtiyacını karşılamak için İŞ-KUR ile birlikte meslek edindirme kursları açtıklarını ifade ederek, jeotermal seracılığı yaygınlaştırmak için başlatılan projelerin tek tek hayata geçirildiğini söyledi.

İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir de, Denizli’nin jeotermal konusunda çok zengin bir il olduğunu söyleyerek jeotermal suların seralarda kullanılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da seracılık alanında eleman sıkıntısını gidermek için 13 kursiyer ile başlayan kursların devam ettirildiğini, kursu tamamlayan kursiyerlerin hemen işe başladığını söyledi.

Vali Yavuz Erkmen, Denizli denildiği zaman tekstilin ön plana çıktığını, ancak Denizli’de çok değişik sektörlerin yer aldığını ve bunların başında da seracılık sektörünün geldiğini söyledi. Jeotermalin olmasının seracılığa olan ilgiyi olabildiğince arttırdığını belirten Vali Erkmen, “Şu anda modern anlamda 307 dekarlık bir alanda seracılık yapılmaktadır. Bunun hedefi 6 bin dekarın üzerine çıkmaktır. Bu da 6 bin kişiye iş vermek demektir. Bu bölgede yatırımcı arkadaşlarımızı tebrik etmek istiyorum. Günden güne yatırımları daha üst boyuta getiriyorlar” dedi.

Vali Erkmen, Denizli’de yaş sebze meyve laboratuvarı kurulduğunu ve Denizli’den 319 bin ton ihracat yapıldığını söyleyerek, “102 bin ton Alaşehir’den ihracat yapılmış. Bu yetkilendirme Denizli’den yapıldığı için hiçbir arkadaşımızın Alaşehir’e gitmesine gerek yok. Onun için ihracat kalemleri bizde görülsün. Hiçbir arkadaşımız başka yerden ihracat yapmasın. Bildiğiniz gibi ihracatçılar birlikleri ile ilgili kanun değişmek üzere, onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. İster yaş sebze meyve olsun, ister madencilik, ister konfeksiyon ister tekstil olsun hepsi tek kalem altında toplanıp Denizli İhracatçılar Birliği şekline dönüşecek. Sonuçta buradaki firmanın yapmış olduğu ihracat bizim kalemimizde sayılacak” dedi.

Vali Erkmen ayrıca, Seracılar Birliği’nin kurulmasının önemli olduğuna dikkat çekti ve jeotermal turizm alanlarında, yakın zamanda 5 yıldızlı termal tesislerin yapılabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Akademi Sera yetkilileri Murat Ulusoy ve Yahya Kemal Gül’e kursiyerlerin yetiştirilmelerindeki katkıları ve onlara iş sağlamaları dolayısıyla Vali Yavuz Erkmen tarafından plaket verildi. Daha sonra örtü altı sebze yetiştiriciliği kursuna katılan 13 kursiyere, Vali Yavuz Erkmen ve diğer protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi.

Sertifika törenin ardından Yenita Sera’nın açılışı, protokol üyeleri tarafından yapıldı. Protokol üyeleri açılışın ardından 8 dönümlük alana kurulu olan sera alanının gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı