REKLAMI GEÇ

“Su yönetimi, insan odaklı olmalıdır”

“Su yönetimi, insan odaklı olmalıdır”

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, “. Unutulmamalıdır ki su, ulusal ve kamusal yönetim ilkelerine göre yönetilmesi zorunlu bir varlıktır. Su yönetimi, insan odaklı olmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 24 Mart 2010 Çarşamba, 16:01

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, uluslararası sermayenin, suyun ticari bir meta olarak değerlendirilmesine uğraştığını, bunun için de su mülkiyetinde, özel sektörün kullanılmasını istediğini belirterek, “Aslında tam istediği de su yönetimi kaygılanmalarını, alınan karar mekanizmalarından dev su tekellerine bırakılmasıdır” dedi.

Gür, “Bugün söz konusu tekeller dünya genelinde çevreyi, doğayı korumak söylemi adı altında, sayıları 250 civarındaki nehir havzalarının yönetiminde yer almak için harekete geçmiş bulunmaktadırlar. Aslında gelinen bugünkü nokta, başta su olmak üzere, dünya genelindeki doğal varlıkların yeniden paylaşımından ibaret sömürgeci bir saldırganlıktan başka bir şey değildir” dedi.

Gür, “Aslında bugün küresel ısınmaya buna bağlı iklim değişikliklerinin temelinde de insanın mutluluk ve geleceğini hedeflemeyen daha fazla üretim ve daha fazla kar adına uygulama gelen politikalar vardır. Bugün tüm bunlara karşı savunulacak su yönetimi politikalarının ne alınması gerektiği bilinmektedir. Bir kere suya ‘ekonomik değer’ değil, ‘toplumsal varlık’ diye bakılmalı. Bu, insanın ve doğanın, insanca ve doğal denge içinde yaşamın hakkı ile ilgilidir” dedi.

Suyun, daha fazla kar adına yönetilmemesi gerektiğini ifade eden Gür, “Tüm insanların gereksinimlerini hedefleyen, suyun tüm insanların ortak malı olduğu kabul edilerek, su yönetimini bir planlamaya bağlanması gerekir. Bunlar da yetmez. ‘Müşteri’,yani satın alma gücü olan kimsenin ödeme yeteneklerine değil, toplumsal gereksinimlere dayalı bir yönetim, ancak kamu mülkiyeti temelinde ve kamu işletmeciliği ile gerçekleştirilebilir. Bu nedenle özel mülkiyete ve piyasanın koşullarına bırakılamaz. Su varlığı, ancak ulusal çıkarlar çerçevesinde ve tüm halkın gereksinimlerinin en iyi şekilde karşılanmasına yönelik ulusal politikalarla korunabilir. Unutulmamalıdır ki su, ulusal ve kamusal yönetim ilkelerine göre yönetilmesi zorunlu bir varlıktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı