REKLAMI GEÇ

“Sütü, AB’den ithal etmek zorunda kalacağız”

“Sütü, AB’den ithal etmek zorunda kalacağız”

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uzakgider, AB’ye üyelik sürecinde, Türkiye’de kayda girmeyen sütün bize ürettirilmeyeceğini belirterek, “İhtiyacımız olan sütü, maalesef Avrupa Birliği’nden ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2010 Cuma, 16:12

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, 21 Mayıs Dünya Süt günü nedeniyle yaptığı açıklamada, süt tüketiminin önemine ve süt üretiminde yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Sütün, hayvansal gıdalar içerisinde, insan vücudunun ihtiyacı olan besin elementlerinin tamamına yakın kısmını, bileşiminde bulunduran mükemmel bir gıda olduğunu ifade eden Uzakgider, “Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi, kişi başına tüketilen hayvansal protein ile doğru orantılıdır. Ülkemizde insanımızın yeterli hayvansal protein tükettiğini söylememiz mümkün değildir. Gelişmiş ülkeler bizim 4-5 katımız fazla hayvansal protein tüketmektedir. Ülkelerin en başta gelen temel görevlerinden biri, halkına sağlıklı ve yeterli hayvansal gıda tüketebileceği şartları oluşturmaktır” dedi.

“Arz-talep dengesizliği var”
Hayvancılıkta yaşanan olumsuz gelişmelerin, bu alandaki istikrarsızlığın sonucu olduğunu ifade eden Uzakgider, “1980’li yıllardan sonra, nüfusumuz artarken hayvan varlığımız sürekli azalma göstermiştir. 1980’li yıllarda, 44 milyon olan nüfusumuz 72 milyona çıkarken, o yıllardaki 17 milyon olan sığır varlığımız 11 milyona, 67 milyon koyun-keçi varlığımız 28 milyona düşmüştür. Şu andaki süt üretimimiz, 12 milyon ton civarındadır. Halbuki insanımızın gelişmiş ülkeler düzeyindeki ihtiyacı 23 milyon ton süttür. Toplam kırmızı ve beyaz et üretimimiz 1.3 milyon tondur. İhtiyacımız olan ise 5.6 milyon ton ettir. Görüldüğü gibi müthiş bir arz talep dengesizliği söz konusudur” dedi.

“İthalat, sıkıntı yaratacak”
Uzakgider, “Diğer taraftan ürettiğimiz sütün ancak 4.5 milyon tonu soğuk zincire dahil olmakta, geri kalanı evlerde veya sokak sütü olarak kayda girmeden tüketilmektedir. Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde kayda girmeyen bu süt bize ürettirilmeyecektir. İhtiyacımız olan sütü, maalesef Avrupa Birliği’nden ithal etmek zorunda kalacağız. Son zamanlarda hayvansal ürünlerde yaşanan fiyat istikrarsızlığının sebebi araştırılarak çözüm üretilmesi gerekirken, maalesef ithalatla problemin çözümüne gidilmiş olması, ülke hayvancılığımız açısından çok büyük sıkıntıları beraberinde getirecektir” dedi.

Hayvan ithalatıyla, geçmişte olduğu gibi, birçok hastalığın Türkiye’ye girmesinin söz konusu olacağını belirten Uzakgider, “Hayvancılıkta, öncelikle milli bir politika oluşturulmalıdır. Bir yıl içinde 1 litre sütün fiyatının, 35 kuruş ile 86 kuruş arasında inip çıkması, yıllarca kilogramı 7-9 TL olan kırmızı etin 18 TL’ye çıkması karşısında, hiçbir sektör istikrarı sağlayamaz. Kullanılan mazot, gübre, ilaç, yem gibi girdilere enflasyonun üzerinde zam gelirken, hayvansal ürünlerin fiyatlarındaki yıllardır süren düşük fiyatlar, üreticinin üretimden kopmasına sebep olmuştur” dedi. Uzakgider, hayvancılığın geliştirilmesinde, öncelikle ithalattan ziyade, üretimin arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınması şart olduğunu söyledi. Uzakgider, “Sağlıklı, zeki nesiller yetiştirilmesi için beşikten mezara kadar süt ve diğer hayvansal proteinleri yeteri kadar tüketmek zorundayız. Veteriner Hekimler olarak sağlıklı bir Türkiye için süt için, süt içirin diyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı