REKLAMI GEÇ

Tarım’dan kuduz açıklaması

Tarım’dan kuduz açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden kuduz açıklaması. Acıpayam, Çal, Çivril ve Buldan’da kuduz vakalarının tespit edildiği, hastalığa karşı önlemlerin artırıldığı ve aşılama çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Kasım 2016 Perşembe, 15:40

Çal’da çobana saldıran çakalın kuduz olduğunun tespit edilmesi ve bölgede alınan önlemlere rağmen vakaların artması tedirginliğe yol açtı. Son dönemlerde birbiri ardına gelen kuduz vakaları nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, vakalar ve alınan önlemlere ilişkin açıklama yaptı.

4 İLÇEDE KUDUZ VAKASI GÖRÜLDÜ
Son günlerde Türkiye genelinde sıkça görülmeye başlayan kuduz vakalarının Acıpayam, Çal, Çivril ve Buldan’da da tespit edildiğinin ifade edildiği açıklamada, hastalık görülen ilçelerde gerekli tedbirlerin alındığı, hastalığa karşı aşılama çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Açıklamada, “Hastalık yabani hayvanlar arasında sık görülüyor, hastalığa yakalanan yabani hayvanlarla teması neticesinde hastalık evcil hayvanlarda da görülebiliyor. Kuduz, tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülebilen, sonu ölümle sonuçlanan, bulaşıcı, tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığın etkeni bir virüstür. Yarasa, fare ve diğer kemirgenler bu virüsü taşımalarına rağmen kendileri hastalanmazlar. Kuduz hastalığı ihbarı mecburi ve insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Kuduz vakalarını büyük çoğunlukla rakun, kokarca, yarasa, tilki ve çakal gibi yabani hayvanlarda rastlanmaktadır. Evcil hayvanlarda ise daha sık olarak kedi, köpek ve sığırlarda görülmektedir” denildi.

KUDUZ HASTALIĞININ EVRELERİ
Bulaşmanın, kuduz hastalığına yakalanmış bir hayvanın ısırması, tırmalaması veya salyasının açık yaraya bulaşması ile mümkün olduğunun vurgulandığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Hastalık belirtileri bütün canlılarda aynı olmamakla birlikte, birbirine yakın sinirsel semptomlarla seyretmektedir. Başlangıçta sakin devre dediğimiz huy değişikliği, sahiplerini tanımama, evden uzaklaşma gibi belirtiler görülür. İkinci saldırgan devrede; huysuzluk, sağa sola saldırma, ses ve ışıktan rahatsız olma, yabancı cisimleri ısırma, havayı ısırır gibi garip hareketler, sesin kalınlaşması, uluma, ağızda yutak felcinden dolayı bol salya, hızlı solunum görülür. Son devrede arka ayaklardan başlayarak, bütün vücuda yayılan felç gelişir. Alt çene düşer, dil dışarıda, sarkmış, yemek yiyemez, su içemez ve birkaç gün içerisinde ölür. Yabani bir hayvan tarafından hayvanları ısırılan veya hastalık belirtilerini gösteren hayvanların tespit edilmesi durumunda yetiştiriciler tarafından en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne haber verilmesi gerekmektedir.”

ZAMAN GEÇİRMEDEN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN
Kuduz veya kuduz şüpheli bir hayvan tarafından ısırılan kişinin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğinin anlatıldığı açıklamada, “Isırık bölgesi bol sabunlu su veya antiseptik solüsyonlar ile temizlenmelidir. Yaraların yıkanması ile bulaşık bölgedeki virusların yarısı yara bölgesinden uzaklaştırılmış olur. Bugün insanlarda hiçbir yan etki göstermeyen kuduz aşıları uygulanmaktadır. Isıran kuduz şüpheli hayvan derhal veteriner hekime gösterilmelidir. Hayvan on gün süreyle gözetim altına alınmalıdır. Gözetim süresinde ölen hayvanın başı laboratuara gönderilerek kuduz olup olmadığı belirlenecektir” denildi.

KUDUZ İLE MÜCADELE
Kuduz ile mücadele kapsamında her yıl Denizli’de bulunan tüm kedi ve köpeklerin aşılandığının belirtildiği açıklamada, “Ayrıca yaban hayatında tilkilerin ağız yoluyla kuduz hastalığına karşı aşılanması amacıyla belirlenen yerlerde ormanlık alana 5.600 doz köfte içi kuduz aşısının dağıtımı yapılmıştır. 2017 yılı içerisinde de yaban hayatına karşı aşılama çalışması yapılacaktır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı