REKLAMI GEÇ

Veterinerlerden kurbanlık uyarısı

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle yaptığı açıklamada, vatandaşların kurbanlıkları veteriner hekim kontrolünün olduğu hayvan pazarlarından almaları uyarısında bulundu.

/ DENİZLİHABER / 4 Aralık 2007 Salı, 01:00

Kurbanlık satın alacak vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, “Bu konuda veteriner hekim kontrolünün olduğu hayvan pazarları tercih edilmelidir. Kurbanlık satın alırken öncelikle menşei, büyükbaş hayvanlar için kulak küpesi, kimliği ve veteriner sağlık raporu bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Daha sonra hayvanın sağlığına ve kurban olabilecek yaşta olup olmadığına bakılmalı. Hayvanın dış görünüşünde birçok hastalığın belirtisi olabilecek öksürük, salya, gözyaşı akıntısı, ishal, yara, lezyon, kaşıntı, şişlik, davranış bozukluğu, hızlı solunum, topallık, kaşeksi gibi emare olmamalıdır. Satın alınan hayvanlar kurbana kadar sakin ortamlarda, iyi barınaklarda, normal besleme alışkanlıklarında bakılmalıdır” dedi.

Kurbanlıkların ehil kişilere kestirilmesini isteyen Mehmet Ali Uzakgider, “Kesim öncesi 24 saat yiyecek vermeden dinlendirdiğimiz hayvanlarımızı, nahoş görüntülere sebep olmadan, hayvanlara eziyet etmeden, asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyan yerlerde kesmeliyiz. Bu konuda veteriner hekim kontrolünün olduğu mezbaha ve belediyenin belirlediği kesim yerleri tercih edilmelidir. Kurbanlıklarımızı mutlaka ehil kişilere kestirmeliyiz. Kurban dolayısıyla 3 milyon civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesileceği düşünülürse, bu durum halk sağlığı, hayvan sağlığı, çevre ve ekonomi için çok büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı