REKLAMI GEÇ

ZİRAATÇILAR ACI KONUŞTU

Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Gür, ortak yaptıkları açıklamada, kuraklığın Denizli tarımına etkisinin çok fazla olduğunu ve üreticilerin zararlarının karşılanmadığını belirtti. Açıklamada, Tarım İl Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan komisyonun bugüne kadar konu ile ilgili bir çalışma başlatmadığı öne sürüldü ve tarımın kuraklığa göre yeniden kurgulanması gerektiği vurgulandı. Gemici ve Gür’e göre artacak fiyatlar nedeniyle tüketicileri de zor bir sonbahar bekliyor.

/ DENİZLİHABER / 27 Ağustos 2007 Pazartesi, 00:00

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, kuraklığın Denizli tarımına etkilerini ele aldıkları ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Denizli’nin Ege Bölgesi’nde, kuraklıktan en çok etkilenen il olduğu belirtilerek, “Devlet Meteoroloji verilerine göre ilimiz 2006 yılı sonu ve 2007’nin ilk yarısına göre geçen yılların ortalama yağış miktarlarından yüzde 49 daha az yağış aldığı tespit edilmiştir. Yine internet ortamında ilimizde kuraklığa bağlı olarak hububatta oluşan rekolte kaybının geçen yılların ortalamasından yüzde 40.7 daha az olacağı belirtilmektedir. Bu orandaki verim kaybı da rakamsal olarak yaklaşık 110 bin ton hububata eşdeğerdir. Bunu hasat sonu alınan ürün miktarı da doğrulamaktadır. Hububattaki ürün kaybında sulama yapılmayan arazilerde olmaması ve aşırı sıcaklıklardan döllenme olmaması, yine sulama yapılan alanlardazamanında ve yeterince sulama yapılmaması etkili olmuştur. Su yetersizliğinden en çok bir kez sulama yapılabilmiştir” denildi.

Sonbaharda sebze fiyatları daha da artacak

Hububatın yanı sıra sebzelerin de kuraklık ve aşırı sıcaktan çok etkilendiği belirtilerek, “Sebzede en az yüzde 10’larda başlayan ve yüzde 60’lara varan ürün kaybı oluşmuştur. Bugün kentin tüm pazarlarında satılan sebze fiyatları geçen yıllara göre en az 2.5-3 kat daha fazla fiyatla satılmaktadır. Bu durum özellikle ürünün azaldığı, sonbahar aylarında bazı spekülatörlerin etkisiyle de çok daha fazla olacağı tahmin edilmektedir” denildi. Açıklamada, ekmek, süt ve etin fiyatının da önümüzdeki dönemde artacağı belirtildi.

“Komisyon görevini yapmadı”

Üzum, mısır, anason, kimyon, nohut, haşhaş, kekik gibi ürünlerde de yüksek oranda verim kaybı olduğunun dile getirildiği açıklamada, pamuk ekim alanlarının da azaldığına dikkat çekildi. Kuraklığın zararının etkilerinin tespit edilmesi için oluşturulan komisyonun bugüne kadarbir çalışma başlatmadığının vurgulandığı açıklamada “İlimizde kuraklığa bağlı zararı tespit için Tarım İl Müdürlüğü başkanlığında oluşturulan komisyon bugüne kadar konu ile ilgili bir çalışma başlatmamıştır. Oysa komisyonun yerinde ve zamanında bilimsel olarak yapacağı çalışma ile belirtilen ve yüzde 25 ve üzeri zarar tespit edilen buğday, arpa, fiğ ve korungadaki ürün kayıpları ile birlikte diğer ürünlerdeki kayıplarda kesin rakamlara yakın bulunabilecektir. Hükümetin seçim öncesi değişik kaygılara bağlı olarak ayrıntıları kesin olarak açıklanmayan, kuraklığa bağlı olarak oluşan yüzde 25 ve üzeri zarar için ve de sadece dört üründeki (buğday, arpa, fiğ ve korunga) kuraklık desteği ülkemiz gerçeği ve bölgeden bölgeye değişen kuraklık zararları göz önüne alındığında, yine her bölgede ürün çeşitliliğinin farklılığı da dikkate alındığında yetersiz, adaletsizdir. Ayrıca bölgeler arasında üreticiler için de adaletsizdir” denildi.

Aracılar fırsat buldu

Kuraklık nedeniyle, ürün fiyatlarının artmasından, yine üreticinin kazançlı olmadığının ifade edildiği açıklamada, “Bu arada unutulmamalıdır ki, marketlerde ve semt pazarlarında ürünlerin satış fiyatlarının yüksekliği üreticinin kuraklıktan dolayı fiyatları artırdığı ve daha da fazla kazandığı anlamına gelmemelidir. Ürünün üreticisinin elinden çıkış fiyatı ile tüketiciye ulaştığı andaki en az 3-4 kat fiyat farklılığı üretici dışındaki kesimlere gitmektedir. Hep kazanan bu kesimlerdir. Kaybedenler üretici ve tüketicilerdir. İlk kararnamede çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizleri ile birlikte erteleneceği duyuruldu, yeni kararnamede ise ertelenen tarımsal kredi borçlarına erteleme döneminde banka ve TTK tarafından yüzde 7 faiz uygulanacak denmiştir. Kuraklık zararları da tıpkı don zararlarında olduğu gibi Tarım Sigortaları kapsamına dahil edilmeli, gübre, ilaç ve sertifikalı tohumda KDV düzeyleri makul düzeye düşürülmelidir. Hatta bu üretimin sürekliliğinin sağlanması açısından bir zorunluluktur. Kuraklığın devam edeceği kabul edilirse ki öyle gözüküyor, bu durumda tarımımızı bu olguya göre yeniden kurgulamak kaçınılmaz zorunluluktur” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı