REKLAMI GEÇ

1 Kasım’da bunları yapmak yasak

1 Kasım’da bunları yapmak yasak

Yüksek Seçim Kurulu, 1 Kasım’da gerçekleştirilecek olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin huzur ve güven ortamında gerçekleştirilebilmesi için bir dizi karar aldı. İşte YSK tarafından açıklanan o kararlar.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ekim 2015 Cumartesi, 16:10

Türkiye, 1 Kasım Pazar günü 26. Dönem Milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçim takvimini kararın alınmasının ardından işletmeye başlayan Yüksek Seçim Kurulu, 1 Kasım günü nelerin yapılıp, nelerin yapılmayacağına ilişkin bir dizi karar aldı. Oy verme işleminin başladığı andan, seçim yasaklarının kaldırılacağı saate kadar uygulamada olacak kararlar şöyle:

ALKOL SATIŞI VE TÜKETİMİ YASAK
Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun içki satılması ve içilmesi yasak. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. YSK seçim günü eğlence merkezlerine de sınırlama getirdi. Buna göre kahvehane ve internet kafeler gibi halka açık eğlence yerleri oy kullanma işlemi süresince kapalı olacak. Ayrıca eğlence niteliğindeki lokanta ve restoranlar da bu yasak kapsamında değerlendirilecek. Lokantalar sadece yemek satışı yapabilecek. Eğlence merkezlerini kapsayan yasak oy kullanma işleminin sona ermesinden sonra kalkacak.

SİLAH TAŞINAMAYACAK
Seçimlerin yapılacağı 1 Kasım günü silah taşımak da yasak. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

SANDIK BAŞINDA DURANA CEZA
Oyunu kullandıktan sonra uyarılara rağmen sandık başından ayrılmayanlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Oy kullananlara herhangi bir müdahale ya da tavsiyede bulunanlar da aynı ceza ile yargılanacak.

BAŞKASI ADINA OY VERMEK YASAK
Seçme yeterliği olmadığı halde oy vermeye çalışanlar ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden ya da oy verenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

MÜKERRER OYA CEZA
YSK’nın yasakları arasında mükerrer oy kullanan ya da buna teşebbüs edenleri de ağır cezalar bekliyor. Mükerrer oy kullanmaya teşebbüs edenler hakkında 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını değiştirenler, sahte tutanak düzenleyenler de aynı cezaya çarptırılacak. Eğer bu suç resmi görevliler tarafından yapılırsa ceza daha da artacak.

YAYIN YASAKLARI
Oy verme günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra ise tüm yayınlar serbest bırakılacak. Yüksek Seçim Kurulu gerek görmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verebilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı