REKLAMI GEÇ

BARODA ARABULUCULUK PANELİ

BARODA ARABULUCULUK PANELİ

Yeni iş mahkemeleri kanunu kapsamındaki düzenlemeleri konu alan arabuluculuk paneli, Denizli Barosu önderliğinde gerçekleşti. Uzman hukukçular avukatlara ‘arabulucuk sistemini’ kullanmalarını tavsiye etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Kasım 2017 Cumartesi, 12:36

Denizli Barosu; iş mahkemeleri kanununundaki son değişikliklerle birlikte iş anlaşmazlıklarında mahkemeden önce zorunlu hale getirilen arabuluculuk sistemininden faydalanılması esasını uzmanların katılımı ile üyelerine aktardı.

Panel, Denizli Barosu’nun hizmet binasında gerçekleşti. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Kurulu üyesi Yakup Erikol’un moderatörlüğünde Marmara Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Talat Canpolat iş yargılamasında arabuluculuk, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı hakim Hakan Özatar ise arabulucuğun gelecekteki yeri konu başlıklarında Denizlili avukat ve arabulucuları bilgilendirdi.

Denizli Baro Başkan Yardımcısı Erman Güraçar’ın ev sahipliğindeki etkinliğe Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Ortaköy, Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de katıldı.

Panelin moderatörü Yakup Erikol arabuluculuk sisteminin çalıştırılması gerektiğinin altını çizerken, “Bu sistem 1940’lardan itibaren 160 ülkede kullanılmaya başlanmıştır. Oysa ki, Türkiye’de bin yıl öncesinin kayıtlarında bu sistemin kullanıldığını görüyoruz. Arabulucular iş olmadığını söylüyorlar ama aslında arabuluculuk sistemi içinde çözülebilecek onlarca dosya mahkemelerde işlem görüyor. Hem yargı yükünün hafifletilmesi hem de sistemin verimli kullanılması adına avukat arkadaşlarımızın öncelikle mahkeme yolunu değil arabuluculuk sistemini kullanmaları gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmacılardan Prof. Dr. Talat Canpolat ise “Geriye dönüp baktığımızda 20 bin uyuşmazlık dosyasının arabuluculuk sistemi ile çözüldüğünü görüyoruz ama ben bunu yeterli bulmuyorum. Mahkemelerin mevcut iş yükü düşünüldüğünde adaletin gerçekleşmesi bakımından arabuluculuk sisteminin etkin kullanımı şart. Şimdi yeni yasal düzenlemeye göre uyuşmazlıklar arabuluculuk sisteminde ele alınmadan mahkemelere gidemeyecek. Yeni düzenleme hedef, amaç, riskleri ve getirileri başta olmak üzere pek çok yönüyle ele alınabilir ama faydalarını hep birlikte göreceğiz” dedi. Panalist Canpolat Türkiye’de mevcut iş kanunlarının da yetersiz olduğunu kaydetti.

Paneli Denizli’deki 67 arabulucu yakından takip ederken konunun uzmanları bu sayının kent için yeterli olduğu vurgusunu yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı