REKLAMI GEÇ

ODTÜ Okulları’nda fen bilimleri okuryazarlığı uygulaması

ODTÜ Okulları’nda fen bilimleri okuryazarlığı uygulaması

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli Okulları, uyguladığı “öğrenci merkezli” eğitimle dikkatleri çekmeye devam ediyor. Eğitimdeki iddiasını uygulamalarıyla ortaya koyan eğitim kurumu, öğrencilerin “yaparak ve yaşayarak” öğrenmeleri için gerekli olanakları yaratıyor.

/ DENİZLİHABER / 5 Mart 2014 Çarşamba, 15:01

Ekonomik, sosyal, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin toplum ve bireylerin yaşam şeklini önemli ölçüde değiştirdiğinden, günümüzde özellikle bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insanların yaşamına etkisinin belki de geçmişte hiç olmadığı kadar açık bir biçimde görüldüğünden hareketle eğitim programını dizayn eden ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli Okulları; küreselleşme, uluslararası ekonomik rekabet, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gelecekte de hayatımızı etkilemeye devam edeceği öngörüsüyle, öğrencilerini fen bilimlerinin anahtarı olacak bilgilerle donatıyor.

ic-4

FEN BİLİMLERİ OKURYAZARLIĞI
Ülkelerin, güçlü bir gelecek oluşturmak için her vatandaşın “fen bilimleri okuryazarı”olarak yetişmesinde fen derslerinin anahtar bir rol oynadığının bilinciyle eğitim programları uyguladığına işaret eden eğitim kurumu, bu konuda şu başlıkların altını kalın çizgilerle çiziyor:
-Fen bilimleri dersinin amacı; bireysel farklılıkları ne olursa olsun, bütün öğrencilerin ben bilimleri okuryazarı olarak yetişmesidir.
-Fen bilimleri okuryazarlığı, genel bir tanım olarak; bireylerin araştırma-sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri geliştirmeleri, yaşam boyu öğrenen bireyler olmaları, çevreleri ve dünya hakkındaki merak duygusunu sürdürmeleri için gerekli olan fenle ilgili beceri, tutum, değer, anlayış ve bilgilerin bir bileşimidir.

ÖĞRENCİ MERKEZLİ DERSLER
ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli Okulları, fen derslerinde öğrencilerin “yaparak ve yaşayarak” öğrenmelerini sağlarken, dersler öğrenci merkezli işleniyor. Gösteri deneyleri ve öğrencilerin yapacakları deneyler önemseniyor. Eko-okula uygun olarak materyallerle üç boyutlu modeller yapılıyor. Poster çalışmalarında teknoloji tasarım öğretmenlerinden destek alınıyor. Öğrencilerin yapmış olduğu modeller okulda sergileniyor.

ic-2

SLOGAN VE DRAMA DA KULLANILIYOR
Öğrencilerin görerek ve yaparak kalıcı bir şekilde öğrenmelerini sağlamak amacıyla derslerde slogan çalışmaları ve drama da kullanılıyor. Öğrencilere aktarılan bilgi ve konuların pekişmesi için “inceleme gezileri”düzenleniyor.

İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN)yüzyılın deneyini yerinde incelemek üzere gerçekleştirilen gezi “muhteşem” olarak nitelendirilirken, İzmir Uzay Kampı gezisindede soyut kavramlar simülasyonlarla öğrencilerin anlayabileceği düzeye indirildi.

ic-human-body

Dünyaca ünlü “The Human Body” sergisi gezisiyle de öğrencilerin insan vücudunun içine gizemli bir yolculuk yapmaları sağlandı. Öğrencilerin hafızalarında yer edenbu geziler, öğrenmeyi daha da kalıcı hale getiriyor.

ic-cern

BİLİMSEL PROJELERE ZEMİN HAZIRLANIYOR
Uygulanan programlarla, öğrencilerin çevreye eleştirel bakmaları ve bilimsel projeler yapmalarını sağlamanın zemini hazırlanıyor. Öğrenciler, ODTÜ Okulları arasında gerçekleştirilen “Eureka Bilimsel Proje Yarışması” ve “Bu Benim Eserim Bilimsel Proje Yarışması”nakatılıyor.

ic-3

KIŞ BAHÇESİ
Doğanın önemi her fırsatta vurgulanıp, buna uygun çalışmalar sergileniyor. “Kış Bahçesi”düzenlemesiyle de öğrenciler tarafından domates, salatalık, roka, biber gibi ürünler yetiştiriliyor.

ÖĞRETMENLER ARASINDA KOORDİNASYON
Tüm ODTÜ Okulları’ndaki fen bilimleri öğretmenleriyle uyumlu bir şekilde çalışma yapılıyor. Güzel paylaşımlara imza atılan bu uyumlu çalışmayı Fen Bilimleri KoordinatörüAyten Kayalıgilsağlıyor.
Yazılı sınavlar, sınav tarihinden 10 gün önce koordinatör Kayalıgil”e gönderiliyor. Daha sonra ölçme ve değerlendirmeden gelen geri bildirimle çoğaltıp uygulanıyor. Hafta sonu ödevleri de tüm ODTÜ Okulları’nda ortak veriliyor.

GUİA SİSTEMİ
Okulun Fen Bilimleri Zümresi tarafından hazırlanan ve bu yıl 5. sınıflarda uygulamaya başlayan “Guia Sistemi” ile hafta sonu ödevlerinin tamamı ve konu tarama testlerinin bir bölümü internet ortamında onlineolarak “www.quia.com” adresinden veriliyor. Öğrencilerin kullanacağı bütün dokümanlar, Fen Bilimleri Zümre öğretmenleri tarafından hazırlanıyor.
Bu uygulamanın öğrencilere yararları şöyle sıralandı:
*Konu tarama testleri ve hafta sonu ödev dönütlerini aynı anda alıp, bu dönütler sayesinde kendi kendine öğrenme olanağını yakalıyorlar.
*Sınav dönemlerinde çalışmak için kullanabilecekleri kaynaklara online olarak ulaşabiliyorlar.
*Oyun niteliğindeki etkinliklerle eğlenerek öğrenme fırsatını yakalıyorlar.
*Velilerimiz öğrencilerimizin durumunu online olarak istedikleri zaman kontrol edebiliyorlar.

ic-1

LEGO ÇALIŞMASI
Beşinci sınıf öğrencilerinin seçmeli dersi olan “Bilim Uygulamaları” dersinde yapılan lego-robotlar ile her hafta bir tema üzerine çalışılıyor. Tema ile ilgili canlandırmalar yapıp, modellerlego parçalarından oluşturuluyor. Bilgisayar üzerinden robota yüklenen öğrencilere ait programlar sayesinde, robot komutları yerine getiriyor. Bu sayede öğrencilerimiz birer mucit gibi çalışıyor.

Bu arada ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli Okulları’nda gerçekleştirilen etkinlerden bir derleme yaptık. İşte bunlardan bazıları:

ic-spellingday

4. İLKOKUL SPELLİNG BEE YARIŞMASI
Her yıl okulun İngilizce bölümü tarafından düzenlenen geleneksel “Spelling Bee (heceleme) Yarışması”, 23 Ocak’ta 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile velilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Yarışmaya her şubeden dört öğrenci katıldı. Bu öğrenciler, ay boyunca yapılan sınıf içi etkinliklerle belirlendi.

Dört farklı grupta yarışan öğrenciler arasında çok heyecan verici bir çekişme yaşandı ve ilk turun sonunda iki grup eşit puan aldı. İki grup arasında devam eden yarışmanın galibi yeşil grup oldu.
Farklı bir deneyim kazandıran bu yarışmanın sonunda emek harcayan öğrencilerayakta alkışlandı. Gösterdikleri cesaret ve gayretten dolayı da sertifika ve hediyeler ile ödüllendirildiler.

ic-speakingday

İLKOKULDA SPEAKİNG DAY HEYECANI
ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli İlkokulu’nda 17 Ocak 2014 Cuma günü “Speaking Day” (sözel değerlendirme) etkinliği gerçekleştirildi. Öğrencilerin İngilizce dersi kazanımlarına yönelik dilsel becerilerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, onların öz güvenlerini artırmak, birebir konuşma ortamında kendilerini ifade etme olanağı sağlamak ve farklı bir deneyim edinmeleri amaçlandı.
İlk kez 2. sınıfların da dahil edildiği etkinliğe 3. ve 4. sınıflar da katıldı. Her öğrenciye randevu ile 5 dakikalık zaman dilimi verildi. Ayrılan süre içerisinde özel odada iki ayrı İngilizce öğretmeni tarafından comprehension (anlama becerisi), accuracy (dil becerisi), pronunciation (telaffuz), vocabulary ( kelime bilgisi) gibi kriterleri içeren bir değerlendirilmeye alındılar. Değerlendirme sonunda her öğrenciye bu kriterlere yönelik sertifika verildi.
Bu etkinlik sonucunda öğrencilerin özgüvenleri yüksek, kendilerini İngilizce olarak beklenen seviyenin üzerinde ifade eden bir performans göstermeleri okul yönetimi ve öğretmenlerini mutlu etti.

ic-spor

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SPOR BAŞARILARI
ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel DenizliOkulları, sportif anlamda da başarılara imza attı. Buna göre, eğitim kurumunun 23 Ocak 2014 tarihi itibarı ile spor karşılaşmalarındaki başarıları şöyle:
Yıldız Kız Voleybolda Denizli birinciliği.
Yıldız Erkek Hentbolda Denizli ikinciliği.
Yıldız Erkek Basketbolda Denizli dördüncülüğü.
Küçük Erkek Basketbolda Denizli ikinciliği.
Küçük Kız Basketbolda Denizli ikinciliği

ic-fikirler

ODTÜ’DE FİKİRLER TARTIŞIYOR
ODTÜ Geliştirme Vakfı Ortaokulu’nda 16 Ocak 2014 tarihinde sosyal bilgiler öğretmenleri İlknur Yıldız, Emel Samanlıoğlu ve Nevzat Neyzen Gökcen tarafından hazırlanan münazara etkinliği kıyasıya rekabete sahne oldu. 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin “internet insanlar için yararlıdır” , “gelenekler gelişmenin önünde gelir”, “savaşların kazanılmasında bilgi etkilidir” konularını kapsayan etkinlikte öğrenciler, tezlerinibüyük bir heyecanla savundu. İzleyiciler ise münazarayı heyecanla takip etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı