REKLAMI GEÇ

Yerel seçimde oy kullanma kılavuzu

Yerel seçimde oy kullanma kılavuzu

Yerel seçimler için 30 Mart Pazar günü seçmenler sandık başına gidecek. Denizli’de 698 bin 605 seçmen 2 bin 521 sandıkta oy kullanacak.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2014 Çarşamba, 14:09

 

Oy verme işlemi sabah 08.00’de başlayıp, 17.00’de sona erecek. Denizli’de seçmenler, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, mahalle muhtarlığı ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimleri için oy verecek.

Oy vermek için seçmen listesinde isminin bulunduğu yere gidenlerin kimlik tespitinde, TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, askerlik belgesi, resmi daireler ya da iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, evlenme cüzdanı, avukatlık kimlik belgesi gibi belgeler geçerli olacak.

Üzerinde TC kimlik numarası yazılı olmayan kimlik belgesiyle sandık başına gidenlerin ise oy kullanabilmesi için, seçmen bilgi kağıdı veya nüfus müdürlüklerinden alınan nüfus kayıt örneğini sandık kurulu görevlilerine ibraz etmeleri gerekiyor.

Oy verme saati dolmasına rağmen sandık başında bekleyen seçmen olursa, sandık kurulu başkanı kaç kişi olduğunu tespit ettikten sonra bunlar oylarını kullanacak.

Okur yazarlığı olmayan seçmenin yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

OY PUSULALARI

Seçmenler oylarını belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlık sırasına göre kullanacak.

Belediye başkanlığına için mavi renkli birleşik oy pusulası, belediye meclis üyeliğine için sarı renkli birleşik oy pusulası ve büyükşehir belediye başkanlığına için beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa yerleştirilecek. Mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

30 Mart Pazar günü bir dizi yasaklar da uygulanacak. Buna göre, oy verme günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak. İçkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

SEÇİME 26 PARTİ KATILIYOR

30 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçime 26 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulalarındaki sıralaması şöyle:

1.Hür Dava Partisi

2. Demokratik Sol Parti

3. Alternatif Parti

4. Doğru Yol Partisi

5. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi

6. Halkın Kurtuluş Partisi

7. Türkiye Komünist Partisi

8. Genç Parti

9. Büyük Birlik Partisi

10. Adalet ve Kalkınma Partisi

11. Muhafazakar Yükseliş Partisi

12. Yurt Partisi

13. Demokrat Parti

14. Emek Partisi

15. Özgürlük ve Dayanışma Partisi

16. Millet Partisi

17. Saadet Partisi

18. Hak ve Özgürlükler Partisi

19. Liberal Demokrat Parti

20. Barış ve Demokrasi Partisi

21. Bağımsız Türkiye Partisi

22. İşçi Partisi

23. Halkların Demokratik Partisi

24. Cumhuriyet Halk Partisi

25. Hak ve Eşitlik Partisi

26. Milliyetçi Hareket Partisi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı