REKLAMI GEÇ

Denizli merkez 2 ilçeye ayrılıyor

Denizli merkez 2 ilçeye ayrılıyor

Bakanlar Kurulu tarafından TBMM gündemine sunulan, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına göre, Denizli merkezi iki ilçeye ayrılıyor. İlçelerden biri Merkezefendi, diğeri ise Pamukkale olacak.

/ DENİZLİHABER / 9 Ekim 2012 Salı, 01:32

TBMM gündemine getiren tasarı ayrıntılarıyla birlikte kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre Denizli merkez iki büyük ilçeye bölünüyor. Özel İdare kapanıyor. Vali’nin altında çalışacak yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri geliyor. İşte Denizli’yi çok yakından ilgilendiren yasa tasarısının satır başları.

Denizli Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi oluyor
Tasarının 1. maddesine göre Denizli’nin de aralarında bulunduğu 13 ilin, kanun yürürlüğe girdiği günden itibaren BÜYÜKŞEHİR statüsü kazanacağı ve il belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi olacağı belirtiliyor.

Aynı maddede artık büyükşehir kapsamının il geneline çıkarıldığı da vurgulanıyor. Mevcut büyükşehirlerin yanı sıra kunan yasalaştığı gün Denizli’de tüm il sınırı boyunca büyükşehir olacak.

Köy ve beldeler tarih oluyor!
Kanun’un 1. maddesinde, yürürlüğe girdiği andan itibaren Denizli’nin de aralarında bulunduğu tüm illerin köy ve beldelerin tüzel kişilikleri kaldırılıyor. Artık Denizli’de yalnızca ilçeler ve mahalleler olacak. Belde ve köyler resmi statüsü mahalleye dönüştürülecek.

İl Özel İdaresi kapanıyor!
Yasa tasarısının altı çizilecek en önemli maddelerinden biri de, büyükşehir kavramının tüm il genelinde uygulanması nedeniyle daha önce de merak edilen İl Özel İdareleri’nin akibetine yönelik. Tasarının 1. maddesinde buna da açıklık getiriliyor. İl Özel İdareleri,  bu yasayla birlikte büyükşehirlerde kapanıyor.

Kanunda, kapanan İl Özel İdarelerin tüm mal varlığı, yetki ve sorumluluklarının, bakanlıklar, taşra teşkilatları, valilikler ve büyükşehir belediyeleri ve veya ilçe belediyelerine belli oranlarda devrelideleceğinin de altı çiziliyor. Özel idare çalmışanları ise yeni kurulucak yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri, valilik, büyükşehir ve ilçe belediyelerine kaydırılacak.

Merkezefendi ve Pamukkale İlçeleri geliyor
Kanunun 2. maddesinin 5. ve 6. fıkralarında Denizli merkez belediye sınırlarının yapısına da ışık tutuyor. Denizli merkez ilçe ikiye ayrılıyor. Denizli’nin bu yasayla birlikte meydana gelecek iki ilçesinden biri Merkezefendi, bir diğeri ise Pamukkale Belediyesi olacak.


Akköy artık yok!

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Denizli’ye en yakın ilçe olan Akköy ise tarihe karışıyor. Akköy’ün tüzel kişiliği düşüyor ve tüm bağlı yerleşim merkezleriyle birlikte bu ilçe yeni kurulacak Pamukkale Belediyesi’nin mahalleri arasına katılıyor.

Yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri geliyor
Yasayla birlikte il Özel İdareleri’n etkinliği büyük ölçüde büyükşehirlerde valilelere devrediliyor. Büyükşehirlerde Valilerin altında çalışacak Yatırım İzleme ve Koordinas Merkezleri kuruluyor. Bu merkezler hem icracı hem de denetleyici makam olacak. İl genelinde bu merkezlerin başına vali adına bir yardımcısı, ilçelerde ise kaymakamlar geçecek. Merkezin işleyişinde hem vali yardımcısı hem de kaymakamlar direkt olark il valilerine karşı sorumlu olacak.

Hazineye ait araziler belediyelere verilebilecek
Komisyonlar, ayrıca büyükşehirlerdeki kapatılan, feshedilen kamu tüzel kişiliklerinin yanı sıra merkezi idareye ait olan taşınır ve taşınmazların devrini gerek gördüğü ilgili büyükşehir ve ilçe belediyelerine yapabilecek.

Komisyon dağıtacak
İlçe, belde, köy vasıflarını yitiren tüzül kişiliklere ait mallar, Vali başkanlığında kurulacak ve gerektiğinde belediye başkanlarının da dahil edilebileceği komisyonlar tarafından gerekli görülen kurumlara yap edilecek.

Büyükşehir genel bütçeden nasıl pay alacak?
Denizli, büyükşehir olduktan sonra  Türkiye’deki kamu gelirlerinin yüzde 1,5’luk kısmından oluşan havuzdan pay alacağı gibi, büyükşehirlerde toplanan genel bütçe vergi gelirlerinin yüzde 6’sı büyükşehirlere aktarılacak. Verginin toplandığı ilde yüzde 6’lık büyükşehir payının yüzde 60’ı büyükşehir belediyelerine aktarılırken, yüzde 40’lık kısmı nüfus ve coğrufi değerlendirmeler baz alınark pay dağıtımının yapılacağı havuzlara aktarılacak.

Ayrıca bundan sonra genel bütçeden Denizli’nin ilçe belediyelerine gönderilen ödeneklerin direkt olarak yüzde 30’u Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılacak.

Köylere 5 yıl süreyle muhafiyet
Kanun tasarısına göre kapatılıp mahalleye dönüştürülecek köylerde belediyelerce tahsil edilen vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak. Ayrıca bu yerleşim merkezinde yaşayanlardan 5 yıl boyunca içme ve kullanma suyu için en düxük tarifenin maksimum yüzde 25 alınabilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu