REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’DE KİTAP BAYRAMI

4 Nisan 2017 Salı

Yıllardır ilin önde gelen yazarları, aydınları söyler durur. Denizli’de neden bir kitap fuarı yapılmaz? Bu konu 15 yıldır yayın yapan kültür ve yazın dergimiz Sunak için de çoğu yazıda irdelenmiş bir konuydu…

Nüfusu 1 milyona ulaşan, eğitim düzeyi ve okullaşma oranı her yıl katlanarak büyüyen ve Pamukkale Üniversitesi’yle ciddi bir potansiyeli olan ilde düşünün ki hiç kitap fuarı yapılmamıştı.

Sadece bu etkenler de değil elbet…

Ekonomisi, turizmi, sosyo-kültürel yapısıyla da her zaman gelişen Denizli bu tür kültürel etkileşimleri zorunlu olarak gereksinim duyuyordu.

Bu yıl ilk kez Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 1. Denizli Kitap Fuarı, bence bu yönetimin bu güne dek yaptığı en önemli organizasyonlardan birisini oluşturdu.

Yaşama yazının, derginin ve kitabın penceresinden bakan bizler için kitap fuarı, insanla, okurla ve yazarlarla buluşma, sohbet etme ortamı yaratır.

Büyüklü küçüklü okurun zihinsel dünyasında bir mum ışığı gibi aydınlatıcı etkileşimlerde bulunmak, hepimizin dünyaya bakışında güzellikler ve incelikler katar. Kitap, bunun en önemli organizasyon ayağıdır.

Yayıncı da yazar da okur denen o büyük kitle ile etkileşime girerek hem ekonomik hareketliliğin zeminini oluşturur hem de yeni kitaplara, güçlü yazarlara hatta yeni yazarlara kapı aralar.

Fuarla ilgili daha ayrıntılı verilere ulaşıldığında ve eksik yönleri gözlemlendiğinde kuşkusuz daha yerinde bir değerlendirme yapabileceğiz. Bu değerlendirmeyi en iyi yine yazar ve yayıncılar yapabilecektir. Görevimiz de zaten daha güçlü, nitelikli ve her kesimi kucaklayabilecek fuar derinliğinin oluşmasına katkı sağlamaktır.

Ancak şimdiden şunu söylemek mümkün.

Fuar açılış günü olan Cuma günü 4000 katılımcı ile başlayan etkinlik, Cumartesi günü 9000, Pazar günü de 16.000 ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu rakamlar sayaçlardan gözlemlediğim kesin rakamlardı ve hiç de azımsanır sayılar değildi.

Denizli gerçekten bu fuara daha ilk üç günden büyük ilgi gösterdi.

Ziyaretçi sayısının kitap alışverişinde aktif bir konuma gelmesi ve gezmeye dayalı ziyaretlerden arınması, kuşkusuz bir süreç isteyecektir. Ama şimdiden katılımcılar açısından da, nitelikli ve tanınır yazar sayısının ve söyleşi, imza, konferans çeşitliliğinin artmasıyla, bu fuar gerçekten ilk duyurularda söylendiği gibi, Ege’nin İzmir’den sonraki en büyük fuarı olabilir.

Biz Sunak dergisi ve yazarları olarak okurla buluşmaktan, böyle bir olanağı sunan belediyenin bu gecikmiş organizasyonundan çok mutlu olduk, okurlarımızla buluşma ve yeni okurlara ulaşma imkanını yakaladık.

Tek uçlu yayın, yazar ve anlayışlardan ziyade, sanatın ve estetik duyarlılığın her kesimine yönelik düşünülen aydınlatıcı yönüne yapılacak vurgular da kanımca büyük değer taşıyor. Ziyaretçinin bir okur olarak tatmin olmuş şekilde fuardan ayrılması, yerel yöneticiler ve politika ile ilgilenenler açısından da her zaman olumlu bir puandır.

Denizli’yi rengarenk park ve çiçeklerle bezeyen ve muhteşem görsellik sunan bu olgu tıpkı ilk kez açılmış olan bu kitap fuarı gibi, insan bahçesini güzelleştiren ve aydınlatan bir şölene dönüşmüştür.

Katkısı olan herkese ve belediyemize teşekkür ederiz. Bu fuarın nihai sonucunu yazmak için de fuar sonunu beklemekte yarar olacaktır. Kapsamlı bir değerlendirme ile yeni yazıda buluşmak üzere…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı