REKLAMI GEÇ

GÜZEL SANATLAR LİSESİ KOROSU DENİZLİ’YE ALTIN MADALYA KAZANDIRDI

23 Haziran 2016 Perşembe

Büyük ozanımız Nazım Hikmet’in şu dizelerinin asıl anlamı başka türlü olsa bile, sanki koroyla müzik yapmayı anlatmak için yazılmış gibi gelir, bana…

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
Ve bir orman gibi kardeşçesine…”

denizli-guzel-sanatlar-korosu-guzel-sanatlar-lisesi-korosu-3

Bireysel özgürlüklerin ve özgünlüklerin yan yana durabildiği, çoğul yaşayabilme becerisidir, koroyla türkü söylemek.

Denizli Güzel Sanatlar Lisesi Korosu on beş yıldan beri hiç ara vermeden Ankara’da “Türkiye Korolar Şenliği”ne katılıyor.
İlk beş yıl ara vermeden katılan koroya bronz madalya,
On yıl boyunca katılan koroya gümüş madalya,
Ve on beş yıl boyunca aralıksız katılan başarılı korolara altın madalya veriliyor.

Denizli Güzel Sanatlar Lisesi Korosu ve onun çok değerli şefi müzik öğretmeni arkadaşımız Sevgi UTMA ve tatbikî onun yetenekli koro öğrencileri, her zamanki duruşlarıyla olgun başak misali tevazu içindedirler. Ancak “maharet övgüye tabidir.”

denizli-guzel-sanatlar-korosu-guzel-sanatlar-lisesi-korosu-4

On iki yıl birlikte çalıştığımız bu güzel okulun korosunu ve başarılarını Denizli halkı ve bütün Türkiye bilmeli diye düşünüyorum.

Sevgi UTMA arkadaşımızın koro çalışmalarını izlediğimiz zamanlarda ya da festivallere giderken uzun yolculuklarda ona takılarak, Antik Çağların esin perileri Mousaların (Muzaların) ona ilham vermesini dilediğimizi söylerdik…

Mitolojik öykülerde Tanrı Apollon Esin Perisi dokuz Mousayla korolar oluşturup Olimpos Dağının Ulu Tanrılarına şarkılar söylerlerdi… Müzik ve Müze sözcüklerinin kaynağı da zaten Mousalardan gelmekteydi.

Özellikle Ankara’ya Türkiye Korolar Şenliğine gidişlerimizde Dinar’dan geçişimiz sırasında Tanrı Apollon ile Çoban Marsiyas’ın müzik yarışmalarını anlatırdım koro öğrencilerine… Gönlümüz kimden yana kayardı bu yarışmada; Mousaların korosunu yöneten Tanrı Apollon’na mı, yoksa haddini bilmez Çoban Marsiyas’a mı? Kararsız kalırdık… Polatlı’ya (Friglerin başkenti Gordiyon’a) geldiğimizde ise bu müzik yarışmasının hakemi Frig Kralı Midas’ın “eşek kulaklı” olarak, cezalandırılmasına birlikte üzülürdük.

Sevgi UTMA öğretmenimiz koroyu bir yere götürüyorsa otobüste hiç durmaz tek tek koro öğrencilerinin sağlık durumlarıyla ilgilenir özellikle seslerini yormadan ses açma çalışmaları yaptırırdı. Moral değerlerini yüksek tutmaya çalışırdı. Çünkü onun koro öğretmenliği deneyimi çok zengin bir birikimin üzerine kurulmuştu. Uzun süre TRT çocuk korolarında çalışmıştı.

denizli-guzel-sanatlar-korosu-guzel-sanatlar-lisesi-korosu-2

Uzun yolculuklarda öğrenciler arasında küçük tartışmalar olduğunda hemen sorunu tatlıya bağlayan sihirli sözlerini söylerdi. “koro demokrasi kültürümüzü geliştirir, farklılıklarımıza rağmen birlikte yan yana olabilmemizi öğretir” diyerek yaşam dersi verirdi bir bakıma…

Denizli Güzel Sanatlar Lisesi Korosu başta Ankara olmak üzere, İstanbul, Çanakkale, Mersin ve Kıbrıs Korolar Festivaline, Korolar Şenliğine katıldı.
Afrodisias, Hierapolis, Efes, Troya antik kentlerinin tiyatrolarında performans gösterileri yaptı. Rdenizli-guzel-sanatlar-korosu-guzel-sanatlar-lisesi-korosu-1epertuarında Dünya Klasiklerinden müziklerde oldu, Anadolu Türküleri de… “Cemilemin Gezdiği Dağları” ve birçok Denizli türküsünü çok sesli evrensel müziğe dönüştürerek sundu.

Çok sesli müzik eğitimi ve okul koroları aynı zamanda Büyük Atatürk’ün ve Cumhuriyetin çağdaş müzik eğitimi ve müzik kültürü oluşturma konusundaki en önemli devrimleri arasında sayılır. Denizli Güzel Sanatlar Lisesi Korosu bunun farkındadır.

Denizli Güzel Sanatlar Lisesi Korosu’nu, on beş yıl üst üste Türkiye Korolar Şenliği’ne katılarak aldığı altın madalyadan dolayı kutluyorum. Tüm Denizli halkının bunu fark etmesini istiyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı