REKLAMI GEÇ

DENİZLİ KENTİ İÇİN VİZYON ÖNERİLERİM 1

20 Eylül 2018 Perşembe

Değerli okurlarım; kent planlama mesleği ve pratiğinin genel tanıtımını ileriki yazılara bırakıp, bu yazı dizisinin Denizli kentimiz özelindeki yazılarına öncelik veriyorum. Çünkü Büyükşehir Belediyemiz 1/25.000 ölçekli yeni nazım planını hazırlamaktadır ve kanımca bu yazılarımın tam zamanıdır. Umarım yararlı olur.

İlk olarak belirtmeliyim ki; Denizli kentimizde bir resmi daireler kampüsü, entegre ulaşım sistemi, bu meyanda farklı ulaşım biçimlerinin aktarma yeri olarak bir ulaşım merkezi ve kent konularının görüşüleceği bir “Denizli Odası” düşünülmelidir.

Vizyon önerilerimi bazı görsellerle sunmaya çalışacağım. Denizli kentimiz için ilk önereceğim vizyon, “Pedal Denizli”dir. Bu bağlamda; oluşturulacak olan ve birbiriyle bağlantılı yeşil alan şeritleri, içlerindeki bisiklet yollarıyla “Pedal Denizli” projesini oluşturabilir. Bir kentin yeni yerleşme alanları yanı sıra meskun alanlarının da; mevcut vadi ve kent içi doğal alanlardan yararlanılarak, park ve yeşil alanlarının şeritler halinde planlanması gerekir. Bu yeşil alan şeritleri ya da aksları birbiriyle bağlantılı olabilirse daha iyidir. Aşağıdaki fotoda, Hindistan’ın sıfırdan ve planlı inşa edilmiş Chandigarh kentinin planını göreceksiniz. Kuzeyden Güneye uzanan geniş yeşil alan şeritleri açıkça görülüyor. Doğu batı yönünde de daha dar ara bağlantıları var:


Aşağıdaki fotoda; Hindistan’ın Navi Mumbai yani Yeni Mumbai planlı kentinde bir yeşil alan şeridinin, içindeki yaya ve bisiklet yollarıyla nasıl düzenlenmiş olduğunu göreceksiniz:


“Serinkent Denizli”, bir diğer vizyon önerimdir. Yeni kentleşme alanlarının, iklime olan etkilerini ölçüt alarak planlanmasıyla ve mevcut kentin içinde bir dizi önlem alınmasıyla yaşama geçirilebilir. Bunun için, meteorolojik verilerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Kent içinde ısı adaları oluşumu ve küresel iklim değişikliği, böyle bir proje ya da vizyonu zorunlu kılmaktadır. Bazı dünya kentlerinde iklim aksiyon planları uygulanmaktadır: Yayalar için sulu çıplak ayak meydanları, resmi daire ve iş yapılarının çatılarında yeşil alanlar yani yeşil çatılar, katlı otoparklar için yeşillendirilmiş cepheler, yeşil çatılı olarak tasarlanmış özel yapılara daha çabuk yapı ruhsatı verilmesi, yağmur suyu geçirgenliği olan sokak kaplamaları, ısı yansıtan özel beton kaplamalar, termal radarla kentin termal haritasının çıkarılması… Bu önlemlerin alınma maliyeti, alınmamasının doğuracağı maliyetlerden kesinlikle daha düşüktür. Aşağıdaki fotoğrafta; Chicago’dan, Chicago Nehri’ne paralel bir ıslak yaya yolu görülüyor:


Aşağıdaki fotoğrafta da, Chicago belediye Binasının düz çatısını görüyorsunuz, evet çatısını:


İşte çatısı ve ön cepheleri yeşil alan olan bir katlı otopark projesi:


Bu da yağmur suyunu altındaki toprağa geçirebilen bir sokak ya da yaya yolu kaplaması:


Bu yazımın ikinci bölümünde buluşmak üzere esen kalınız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı