REKLAMI GEÇ

ULUSAL BAYRAMLARIMIZ

31 Ağustos 2017 Perşembe

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bu makalemde ulusal bayramlarımızı farklı bir yorumla ele almak istedim:

23 NİSAN ÇOCUK VE ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMI
Bu ulusal bayramımızın isminde bir arada yer almalarının dışında, çocuk ve ulusal egemenlik kavramı arasında herhangi bir bağ var mıdır? İşte bunu merak ederek yaptığım araştırmanın sonuçlarını burada sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.
‘Çocukların Uluslar ve Ulusal Gruplar Hakkındaki Bilgisi, İnançları ve Duyguları’ adlı araştırmasında Martyn Barreth şu giriş tümcelerini kullanmıştır:

“Ülkesi ve kültürü fark etmeksizin gelişme sürecindeki her çocuk içinde yaşadığı ülkenin var olan tek ülke olmadığını öğrenir. Dünyada başka birçok ülkenin de yer aldığını fark eder ve bu konuda bir miktar bilgilenir. Çocuklar diğer ülkeler ve halkları konusunda çeşitli inanışlar da edinir. Kendi ülkesi ve ulusu çocuk için imtiyazlı konuma geçer ve çocuğun tercih, önyargı ve değerlendirmelerinde ağırlık kazanır.”

Görüldüğü üzere bir çocuk gelişme sürecinde bir ulusun ve ülkenin parçası olma duygusu ve bilgisi ediniyor ve bu aidiyetini başka insanların başka ulusal aidiyetlerinden daha yukarıda bir konuma yerleştiriyor. Böylece çocukta yeşeren ulusal kültür, ulusal egemenlik bilincini ve bu egemenliği içselleştirip önemsemeyi sağlıyor. Çocuğun ulusal egemenliği önemsemesi de, kendi ulusunun egemenliğini sahiplenmesiyle sonuçlanıyor.

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Üç adet 19 rakamının bir araya gelmiş olması da, simgesel olarak manidardır. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Çünkü Atatürk Millî Mücadele sıralarında, Türk ulusunu ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında düşünsel olarak gençliği yani, düşüncede yeniliği ifade etmiştir. Onun şu sözü çok anlamlıdır: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken, dahi bir lider olarak Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 arası İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

19, Ay çevriminin de sayısıdır. Antik Yunan sayı kültüründe 1 rakamı yani alfa başlangıcı, 9 rakamı yani omega da sonucu simgelemektedir. 19 rakamının bu tarihte üç kez bir araya gelmiş olması güçlü biçimde, ulusal kurtuluş mücadelesinin başlaması ve başarıyla sonuçlanacak olmasını simgeler. Ayrıca birçok inanç, kült, gelenek ve dinde 19 sayısının kutsal veya uğurlu olduğuna inanılır. Semavi dinlerin kitapları içinde 19 rakamı özeldir. Her ne kadar İncil’ de böyle bir özellik görülmese de Tevrat ve özellikle Kuran’ı Kerim’de yer alan 19 rakamı üzerine çok sayıda çalışma vardır.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
30 Ağustos 1922’de Kurtuluş Savaşımızın Büyük Taarruz’u başarıyla sonuçlanmıştır. Orduların başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk idi. 30 Ağustos sembolik olarak, ülke topraklarının düşmandan geri alınmasını temsil eder. 30 rakamının simgesel anlamlarıyla bütünüyle örtüşen büyük ulusal tarihimizdir.
Bu anlamlar çeşitlidir: 30 rakamı çemberi temsil eder ve bu yüzden kozmik düzendeki kusursuz dengeyi simgeler. Yahudi mistisizmi olan Kabala’da 30 rakamı bir ürünün olgunlaşmasını ifade eder. Kurtuluş Savaşımızın olgunlaşarak başarıya ulaştığı tarih değil midir ? Kuran-ı Kerim’de 30 cüz vardır. Bu rakam, aynı zamanda bir tamamlanmışlık simgesidir. Dünya ile ay arasındaki uzaklık, dünyanın çapının tam 30 katıdır. Acem efsanesinde kralları olan Simurg’u aramaya tam 30 kuş çıkar, oysa Simurg içlerindedir. Yeni, parlak ve yaratıcı bir yöne girişi de simgeleyen 30 rakamı, Kurtuluş savaşımızdaki parlak sonuçla girdiğimiz yeni ve yaratıcı yöne, çağdaş cumhuriyete işaret değil midir?

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
Türkiye’mizde 29 Ekim 1923 Pazartesi gününde cumhuriyet ilan edilmişti. Cumhuriyet; ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir. 29 Ekim tarihinde meydana gelmiş bazı önemli dünya olayları vardır. Örneğin 29 Ekim 1859 ‘ da İspanya – Fas savaşı başladı. 29 Ekim 1894’de Hawaii Cumhuriyeti ilk seçimlerini yapmıştı.

Astroloji’ye göre, Akrep burcu olan 29 Ekim tarihli doğumluların şanslı renkleri kırmızı ve beyazdır. Bayrağımızın renkleri de kırmızı ve beyazdır. Kırmızı renk; yaşam gücü, duyusallık, parlaklık ve enerjik kişilik temsil eder. Beyaz renk ise; özgün değerler, gerçeklik, barış, bakirlik ve masumiyet temsil eder.

Cumhuriyetimizin de burcu olan Akrep burcu; serinkanlı olma, geçmişi geçmişte bırakıp geleceğe atılma, başarı odaklı ve rekabetçi olmayı içerir.

Yukarıdaki tanımdan da görüldüğü üzere; ulusun kayıtsız şartsız egemen olmadığı, yasama – yürütme – yargı erklerinin ayrılmadığı, millet meclisinin ve halkın oradaki temsilcilerinin bulunmadığı rejimin adı cumhuriyet olamaz! Atamızdan miras kalan en büyük değerimiz olan cumhuriyetimizi korumalı ve güçlendirmeliyiz. Bunun için öncelikle; Atatürk ilke ve devrimlerini yaşatmak, ulusal bayramlarımızı yaşatmak ve demokrasiyi saydam ve katılımcı kılarak korumak zorundayız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı