REKLAMI GEÇ

Kültür Siyaset Sanat Üzerine: DEĞİNMELER

19 Nisan 2017 Çarşamba

DENİZLİ KİTAP FUARI
İtiraf ediyorum, hem nitelik hem de katılım niceliği itibariyle beklediğimden daha kapsamlı ve iyi organize edilmiş bir kitap fuarı idi. Kuşkusuz iddia edildiği gibi Ege’nin en büyük kitap fuarı değildi henüz ancak gelecekte neden olmasındı?

Katılımcılar, özelliği ya da fuara gelenlerin profili gözlendiğinde bana göre dikkati çeken, öğrenciler-ki ağırlıklıydı-alt ve orta sosyal sınıftan aileler, tekrar gelen ve gerçek kitap amaçlı okur kitlesi ki bu da sevindirici sayıda denilebilir.
Kent burjuvazisi pek ilgi göstermedi.

Alt ve orta sınıflar gelecek yıllarda aynı ilgiyi gösterirler mi ya da herhangi bir fuar da olsa aynı ilgiyi daha fazla gösterirler mi tartışılabilir.

Tüm bu olgunun içinde beni en çok mutlu eden, kendimi de içinde varsaydığım “Delikliçınar”, “Sunak”, “Geçmişten Geleceğe Denizli” ve “Yazar Bir” dergilerinin stant açarak varlıklarını duyurmaları ve diğer Denizlili yazarların orada kendilerine yer buluşlarıydı.

Yerel kitabevlerinin aslında fuar sürecinde yapabildikleri satışlar olumlu gibi gözükse de, diğer yandan Denizli’de yedi yıl kitapçılık(Saygın Kitabevi) yapan biri olarak biliyorum ki, fuar özellikle indirimli satışlarından dolayı kitapçıları memnun etmemiştir.

Sayısal ziyaretçi istatistiğini bilmiyorum ancak kapanıştan önceki Cumartesi günü fuar alanına kalabalık nedeniyle giremeyip İzmir yolu kavşağından arabayla geri dönmek zorunda kaldığımızı yaşayan biri olarak, ziyaretçi duyguları ve nedenleri ne olursa olsun, Denizli’de böyle bir etkinliği sağlayan kurum ve kişilere kentin kitap okuyan bir bireyi olarak teşekkür ediyorum.

ANAYASA REFERANDUMU?!!
1- Biçimde demokrat gibi yapan, özünde eşitlikçi, özgürlükçü, kucaklayıcı-kapsayıcı olmayan, endişelerimizi doğrulayan bir tutumun egemen olduğu tipik düzmece şark demokrasisi;

2- Adı üzerinde Anayasa yapılırken bile açık bir hukuk dışılık sergileyen, sonucu itibariyle meşruiyeti her zaman tartışılacak (meşrulaştırma oyunu);
3- Burjuva demokrasisinin temel niteliği ile uyuşan kararın-karar katılımın, niteliksiz-niceliğin somut bir örneği;

4- “Atı alıp Üsküdar’ı geçme” demokrasi(!) anlayışının ne menem bir anlayış olduğunun açık bir göstergesi;

5- Kişisel kanaatimce Rate Kompleksinin psiko-sosyal tezahürü olan ötekileştiren-ötekileşen bir toplumsal bölünme. Ötekileri kendi seviyesine indirme çabası!

6- Art niyetli olduğu izlenimi veren bütün çabalara rağmen, farkındalığın arttığı doğrultusunda geri döndürülemez sosyoloji dinamiklerinin bu siyasal-yapay toplum kurma hesaplarına sanıldığı kadar yüz vermediği, vermeyeceği gerçeği ve gelecek umudunun arttığı vs. vs…

Bence referandum, özetle ‘hayırlı’ olmuştur. Ve toplamda “Hayır” diyen Denizli’de yaşamaktan da kıvanç duydum.

SERGİLER SERGİLENENLER
Artık rutinleşen özel resim atölyesi sergilerinin temel özelliği, bazı görece yeteneklere kapı açması yanında ne yazık ki genel olarak yanlış-yetersiz estetik örneklerle dolu olmasıdır. Artık kentimizde iyi niyetli amatör teşviklerin yerini kaliteli, olmazsa olmaz nitelikli ve yaratıcılık kaygıları taşıyan sergiler yapabilmek için daha bir seçici tutumun almasıdır. Söz konusu örneklerden yola çıkarak topluma sunulan-paylaşılan yetersiz kitch örnekler, resmi öyle zannettiriyor ve toplumsal sanat estetik eğitimini yanlış yönlendiriyor demek zorundayız.

DEFSAD, DENFOT gibi fotoğraf derneklerinin sergilerinde ortalamada daha seçici, iyi fotoğraf sunma kaygısında oldukları izlenimi içindeyim. Yine de bu sergilerde niye konulduğu, sergilendiği tartışılır fotoğraflar ya da fotoğraf anlayışı örnekleri de ne yazık ki az değildir.
Toplamda sergilediği işlerle kent bazında iyi bir örnek olan Seyhan İlhan sergisine dikkat çekmeden geçemeyeceğim.

Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinin sergisi de (kişilere ve resimlere tek tek inmemek kaydıyla) iyi bir sergiydi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı